2022. szeptember 29. csütörtök

Íme három típusú anya, akik nagy valószínűséggel gazembereket nevelnek gyermekeikből

- Advertisement -

Dr. Elizabeth Yardley, a Birmingham City Egyetem Alkalmazott Kriminológiai Központjának igazgatója, ám emellett a CBS “Reality Murderers and their Momhers with Donal MacIntyre” műsor szakértője is. A szakember bemutatott három különálló anyatípust, akik nevelésükkel, példájukkal rossz embereket nevelnek.

“Hiszem, hogy az anyáknak sokkal fontosabb szerepe van a gyerekek nevelésében és felnőtté válásában, mint az apáknak. Rajtuk múlik, hogy a gyermekük felnőtt korára milyen ember lesz, jó avagy rossz.” – mondta.

Dr. Elizabeth Yardley

„Elvárjuk az anyáktól, hogy önzetlen nevelők és elsődleges gondozók legyenek, s ezeket az elvárásokat természetesnek vesszük. Minden ember azt feltételezi, hogy ők tudják a legjobban mi jó gyermekeiknek, milyen szükségleteik vannak, valamint hogyan kell megvédeni őket a családon belüli és azon kívüli károktól.” – folytatta a szakértő.

- -

Most bemutatjuk azt a három típusú anyukát, akik sokkal több kárt okoznak gyermekük lelki világában, mint hinnénk. Ők azok, akik valószínűsíthetően a legrosszabb embereket nevelik ki, akik gond és szemrebbenés nélkül állnak bele társaikba, legyen az nő, férfi, idősebb, fiatalabb…stb.

1, Anti-anya

Elizabeth azt állítja, hogy az ilyen típusú anyák olyan negatív környezetben nőttek fel, ahol gyakran estek valaki áldozatául. Persze vannak kivételek, akik szülőként teljesen máshogy viselkednek gyermekeikkel, mint amit ők kaptak gyerekként.

“Ők nagyobb valószínűséggel ártanak maguknak, mint mások, és internalizálják traumájukat, miközben küzdenek, hogy visszaszorítsák az irányítást.”

Ennek ellenére jó néhány nő sajnos pontosan ugyanazt a ciklust folytatja, amiben ő is volt.

A West család

“Az áldozatokból agresszorok lesznek, akik pontosan ugyanúgy járnak el, szülőként, mint saját szüleik. Ugyanazokat a cselekvéseket végzik, mint szüleik, akiket fiatalon megvetettek.”

Ennek következtében azonban a sérült gyermekből, sérült felnőtt lesz. Fred West is pontosan ezt élte át, és ezért lett az a gazember, aki a 60-as és 90-es évek között volt. Tudniillik 12 merénylet köthető nevéhez ezen időszak alatt. Tetteit nemcsak ismeretlen emberekkel szemben követte el, hanem családon belül is.

Mint kiderült anyjának, Daisynek 6 gyermeke közül Fred volt a kedvence, ám azt is pletykálták, hogy olyan kapcsolatba keveredett vele, melyet közel sem lehet normális anya-fia viszonynak nevezni. Állítások szerint apja ugyanígy járt el testvéreivel.

Ez a viselkedési minta, akkor bontakozott ki Frednél, mikor elvette Roset.

Elizabeth elmondta, hogy Fred anyja gyakran bánt csúnyán a gyermekeivel, s ez mellett még el is hanyagolta őket. Ezzel egy olyan deviáns értékrendet hozott létre, melyben a rendellenes konkrétan normálissá vált.

Fred West életének története

2, Uber anya

Azokat a nőket nevezik “Uber anyának”, akik egészen gyerekkoruktól fogva azt érezték, hogy nem tartoznak a társadalomba az etnikai hovatartozás, szegénység, vagy épp a házasságon kívüli születésük miatt.

“Az ilyen anyák olyan emberré válnak, akik gondosan dokumentálják gyermekeik fejlődését, bizonyos életszakaszait és folyamatosan küzdenek, hogy a “helyes” úton tartsák őket. Ők azok a “kapuőrök”, akik visszatartják őket a külvilágtól. Mindenáron meg akarják védeni gyermekeiket, s ettől egyre deviánsabbá kezdenek viselkedni.” – mondta Dr. Yardley.

A Shipman család

Dr. Harold Shipman anyja igyekezett megbirkózni azokkal a körülményekkel, amelyeket az élet eléjük gördített. A legjobbat akarta gyermekeinek, s arra bíztatta fiait, hogy legyenek olyanok mint más emberek.

Shipman különösen közel állt édesanyjához, aki tüdőrákban hunyt el. Mikor már anyja olyan rossz állapotban volt, hogy még a létezés is fájt neki, Shipman erős fájdalomcsillapítót adott neki. Látta, ahogy anyja fájdalmai enyhültek még úgy is, hogy állapota semmit sem változott. Ez lenyűgözte őt. Később orvosi egyetemre ment, és az ott tanultakat, felhasználta 250 páciensénél is. Az ő mennybe menetelük Shipman miatt történt, ugyanis túl sok fájdalomcsillapítót adott nekik.

Dr. Harold Shipman élettörténete

3, Passzív anya

A gazembereket nevelő anyák utolsó csoportjába a passzív anyák tartoznak. Elizabeth szerint az ilyen típusú nők félnek attól a címkétől, melyet a társadalom ráaggathat gyermekeikre.

“Ezek az anyák egész életüket szigorú szabályok szerint élték, ügyelve arra, hogy még csak véletlenül se lépjék át a határokat. Ezzel próbálják teljesíteni a társadalmi elvárásokat, ám ez idő alatt csendesek, passzívak, akik csak magukban kattognak. Ezért mikor gyermekeik megpróbálják megszegni a szabályokat, illetve átlépni a társadalom erkölcsi valamint jogi határait, akkor a megbélyegzéstől való félelem miatt tagadni és tétlenkedni kezdenek. Nemes egyszerűséggel fogják és a szőnyeg alá söprik a problémát, hátha majd ott eltűnik vagy megoldódik.

Daisy Letts – Rose West anyja

Elizabeth kettő példát is fel tudott hozni erre.

“Dennis Nilsen és Rose West édesanyja tagadta vagyis inkább fogalmazzunk úgy nem volt hajlandó szembenézni azokkal a viselkedési formákkal vagy visszaélésekkel, melyeket gyermekeik műveltek.”

Dennis azt mondta, hogy anyja, Betty miatt lett olyan amilyen, miután megmutatta neki elhunyt nagyapjának testét a ravatalon. A látvány megváltoztatta őt és később elismerte, hogy meggyűlölte anyját. Állítása szerint 12 férfit küldött át a másvilágra.

Dennis Nielsen

Dennis Nielsen élettörténete

Eközben Rose West édesanyja, Daisy szemet hunyt és elfordította fejét tizenéves lánya dolgai felett. Állítólag egy szót sem szólt mikor látta, hogy lánya ruha nélkül flangál a házban és öccsével került egészségtelen kapcsolatba.

Rose West

Rose volt az a nő, aki hozzáment a fent említett Fred Westhez.

Rose West élettörténete

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek