2022. november 29. kedd

Hogyan kerüljük el a kullancsokat? Egy erdész filléres trükköt mutatott…

- Advertisement -

Javában tart a kullancsszezon. Veszélyes pókfélék leselkednek a parkokban, erdőkben, réteken, ezért érdemes tudni, hogyan kerülhetjük el a kullancsokat. Egy, a szakmájának mestere okos, meglepő, és ami a legfontosabb: hatékony módszert árult el, ami fillérekbe fog kerülni!

Idén a kullancsok meglehetősen korán ébredtek. Nem is volt túl erős tél, ami meggyengítette volna az “állományt”. Most, hogy néhol már komoly melegek vannak szinte telítettek az erdők. Jelenlétük rengeteg embert elijeszt a szabadtéri programoktól, különösen az erdei sétáktól. Ezek a kis rovarok nagyon veszélyesek lehetnek, mert fertőző betegségeket terjesztenek. A leggyakoribbak a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás.

Természetesen nem minden kullancs fertőzött és nem minden fertőzés ér véget neurológiai fázisban. Érdemes elgondolkodni a védőoltáson, ha olyan helyen dolgozunk, ahol sok a kullancs.

A védőoltások hatékony védelmet nyújtanak a kullancsok ellen. Séta közben fontos a hosszú ujjú, lehetőleg világos ruhák viselése, aminek köszönhetően könnyebben észre lehet venni a pókféléket a ruhákon. A kullancsok elleni hatékony riasztószerek is segíthetnek. Ha ennek ellenére kullancsot találunk a testen, mielőbb távolítsuk el – az idő ellenünk van, vagyis növeli a fertőzés kockázatát például a Lyme-kórral. A pókféle eltávolítható csipesszel vagy a gyógyszertárban kapható speciális lasszó csipesszel. Eltávolításért orvoshoz is mehetünk.

Egy erdész meglepő trükköt árult el

Hazaértél az erdei sétáról? Fogj egy szösztelenítő hengert és kezd el tologatni a ruhádon. Lehet, hogy te észre sem vetted magadon, de kullancs rá fog ragadni a hengerre. Filléres ötlet és könnyen használható.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek