2022. szeptember 29. csütörtök

Házimunkáért fizet a férj volt feleségének – 30 év házasság után 21,5 millió forintot ítélt a bíróság

- Advertisement -

Mindenki hallott már csúnya válásról, hiszen egy házasság vége sosem szép. Ám el lehet válni békében, barátságban, de a válások többsége sajnos nem ilyen. Ezt az is tudja, aki valaha szakított már életében, hiszen egy kapcsolat sem végződik mindig a legjobban. Egy válás azonban sokkal bonyolultabb, mivel jogi procedúráról van. A házaspár közös vagyonát el kell osztani, arról nem is beszélve, ha a felek nem tudnak megegyezni. Sőt, vannak követelések, amelyek vagy jogosak vagy nem. Az utolsó szó a bíróságot illeti meg, így amit ott megítélnek az asszonynak, az bizony jár.

Arról, hogy a volt férj a házimunkáért fizessen az exnejének? Nos, ilyenről még soha nem hallottunk. Ám, ami késik, nem múlik. Portugália legfelsőbb bírósága mindenkit megdöbbentő ítéletet hozott. A volt férj ugyanis köteles hatvanezer eurót, azaz több, mint huszonegy millió forintot fizetni feleségének a válás után. Ebben még nincs semmi különös, de abban már igen, hogy az összeg az asszony házimunkájáért jár. Három évtizednyi mosás, főzés, takarítás díja ez, amit a bíróság jogerősen megítélt a nőnek.

Régen természetesen volt, hogy az asszonyok otthon maradnak, ellátják a háztartást és gyermeket nevelnek. Napjainkban azonban ez már nem igazán működőképes. Ezt pedig most megerősítette a portugál bíróság döntése is.

- -

A férj a válás után köteles anyagilag kompenzálni a felesége által elvégzett házimunkát, harminc évre visszamenőleg. A portugál médiában nagy vihart kavart a bírói döntés, amely egy hosszú jogi küzdelem végére tett pontot. A feleség eredetileg 240 ezer eurós kompenzációt követelt férjétől, ám a bíróság első fokon elutasította ezt, mondván a nő nem jogosult a kompenzációra.

A feleség nem hagyta annyiban a dolgot és másodfokon is megpróbálkozott, ahol már szerencséje volt, ugyanis a bíróság neki adott igazat, de a 240 ezer euró helyett “csak” hatvanezerrel kellett beérnie. Ám a férj nem akart kötélnek állni, ezért Portugália legfelsőbb bíróságához fordult. A végső döntés ott született meg.

A bíróság indoklása a következő volt. Annak ellenére, hogy “a házimunka sok esetben láthatatlan, gazdasági szerepe nagyon is világos, sőt, általa a feleség a pár spórolásához és a kiadások visszafogásához is hozzájárult”. Az együtt töltött harminc év alatt a feleség vezette a háztartást, főzött, mosott és takarított a férjére. A bíróság szerint ezzel a nő hozzájárult a pár vagyonosodásához, mivel a férjnek nem kellett fizetnie ezekért, például egy házvezetőnőnek. A volt feleség munkájának ellenértékét a portugál minimálbér alapján határozták meg. A bíróság ezt megszorozta kettővel, majd kiterjesztették az összeget harminc évre. Végül az összeg harmadát levonták, mivel az adott időszakban a feleségnek voltak kiadásai is. Így jött ki a hatvanezer euró, vagyis a több, mint huszonegy millió forint.

Elképesztő, ugye? Ti mit gondoltok?

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek