2022. november 29. kedd

Hatalmas a baj Portugáliában – A koronavírus elleni védekezésbe a német hadsereg is bekapcsolódik

- Advertisement -

Az ECDC által vizsgált európai országok sorában Portugália magasan vezeti a listát. Az országban minden eddiginél pusztítóbb járványhullámot indított el a koronavírus egyik új mutációja. Az új fertőzések arányát tekintve Portugália az élen áll.

A Bundeswehr, azaz a német hadsereg is bekapcsolódik a koronavírus elleni védekezésbe. Az új mutáció ugyanis sokkal pusztítóbb, mint az eredeti törzs.

A német védelmi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy a portugál kormány segítséget kért, a műveletet pedig a hadsereg gyorsbevetési egészségügyi egysége hajtja majd végre. Nemcsak felszerelést küldenek Portugáliába, hanem katonaorvosok, ápolók és higiéniai szakértők is érkeznek az uniós társországba. A szakemberek mellett ötven lélegeztetőgépet, 150 terápiás ágyat és 150 infúzióadagoló készüléket is eljuttatnak, hogy minél hatékonyabban segíthessenek.

- -

A német hadsereg huszonhat tagja vesz részt a küldetésben. Szerdán indulnak majd Portugáliába és három hét múlva váltják le őket. Mind a huszonhatan megkapták a koronavírus elleni védőoltás első dózisát. Az orvosok és ápolók az egyik lisszaboni kórházban dolgoznak majd, míg a higiéniai szakemberek más-más kórházba mennek, szükség szerint.

Portugáliában villámgyorsan terjed a decemberben az Egyesült Királyságban azonosított vírusmutáció. Az egészségügyi ellátórendszer már jelenleg is túlterhelt, így szükség van a segítségre.

Az Európai Unió Járványvédelmi és Betegségmegelőzési Központjának január 28-i adatai alapján százezer lakosra kivetítve az új mutáció által megfertőződöttek száma 1429,43 fő mindössze két hét alatt. Az ECDC által vizsgált európai országok listájának első helyén ezzel Portugália áll.

A másokik nem meglepő módon a szomszédos Spanyolország, ahol ugyanebben az arányban két hét alatt 1026,05 új fertőzöttet azonosítottak. A harmadik helyet Csehország pedig foglalja el 981,71 fővel.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek