2022. november 29. kedd

FRISS: Eddig lehetnek védettek azok, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen

- Advertisement -

Egy friss kutatás eredményei arról árulkodnak, hogy azok, akik egyszer már elkapták a koronavírust, azok több, mint fél évig védettek lehetnek a betegséggel szemben. A fertőzésen átesett emberek 84 százalékkal kisebb eséllyel fertőződnek meg újra, fél éven belül.

Dobson Szabolcs gyógyszerész, címzetes egyetemi docens válaszolt arra a kérdésre, hogy meddig tarthat a védettség azoknál az embereknél, akik egyszer már átestek a koronavírus-fertőzésen? A gyógyszerész elárulta, hogy Angliában jelenleg is folyamatban egy vizsgálat, amit az állami költségvetésből működő kórházak egészségügyi dolgozóinak bevonásával végeznek. A kutatás hét hónapon át zajlott, amelynek eredményeit Dobson Szabolcs ismertette a Lancet című orvosi szaklapban.

“A természetes fertőzés a megfigyelt hét hónap középérték időtartam során minimálisan 84%-kal csökkenti a fertőzések kockázatát, amely összevethető a vakcináció hatásosságával. A korábbi fertőzés véd a B.1.1.7 [brit] vírusvariáns ellen is. Úgyszintén csökkent a tünetmentes fertőzések kockázata, így a transzmisszió mértéke”.

- -

Egészségügyi dolgozók vettek részt a tavaly nyáron indult vizsgálatban. Az anti-és PCR-teszt alapján kerültek be a kutatásba, de tüneteikről kérdőívet is kitöltettek velük.

Az idén januárig feldolgozott adatok alapján kijelenthető, hogy 8278 megfertőződött emberből 155-en kapták el másodszor is a koronavírust. Ugyanakkor 17.383 fő közül, akik korábban nem fertőződtek meg, PCR-teszt segítségével 1704 új fertőzöttet azonosítottak.

“A fertőzésen korábban átesettek között az incidencia sűrűség 7,6 újrafertőzés/100.000 betegnap volt, szemben az 57,3 új fertőzéssel 100.000 betegnapra vonatkoztatva a korábban még nem fertőzötteknél. Az elsődleges fertőzés és az újrafertőződés közötti időtartam medián értéke (középértéke) több, mint 200 nap volt” – írta a szakember.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek