2022. december 2. péntek

Fogcsikorgató hideg érkezik! – Ekkor köszönt be a szibériai tél

- Advertisement -

A szakemberek, meteorológusok január közepére jósolták a “keleti fenevad” érkezését. Az elkövetkezendő napokban egész Európára kiterjedő szibériai hideggel kell szembenéznünk.

Európa fölé szibériai levegő húzódik, ami korábban már elnyerte a “keleti fenevad” elnevezést. A kifejezés onnan származik, hogy a kontinentális hőmérséklet rendkívül alacsony levegőt hoz, ami azt jelenti, hogy a hőmérők higanyszála mínusz 30 fokig is süllyedhet. A szakemberek január közepére jósolják a “vadállat” érkezését és nem is tévedtek. Január 16-17-én Európa fölé érkezik, ami nagyon alacsony hőmérsékletet és havazást eredményez majd.

Akár 20-40 centiméternyi hó hullhat, ami megbéníthatja majd a közlekedést. Európa lakossága megtapasztalhatja az igazi telet, mivel a szibériai fagy elkerülhetetlenül úton, sőt, már a nyakunkon van.

- -

A kontinentális eredetű fagyos levegő egyre nagyobb mennyiségben érkezik Európa, ezáltal pedig Magyarország fölé is. Ennek következtében pedig a hétvégén rendkívüli hideg várható, óriásit zuhan majd a hőmérő higanyszála. Már a szombat is erős faggyal indul, a leghidegebb azonban vasárnap lesz.

A kemény fagy mínusz 18 fokkal érkezik, amit a derült, havas tájakon mérhetnek majd. Magyarország északi, északkeleti megyéiben és a keleti határ közelében van erre a legnagyobb esély.

A fagy nemcsak éjszaka és a hajnali órákban, hanem egész nap megmarad. A legmagasabb nappali hőmérséklet nem megy mínusz öt fok fölé.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek