2022. november 29. kedd

Figyelem!!! Rengeteg pénztől esel el, ha kidobod a bankodtól kapott levelet

- Advertisement -

A lakossági banki ügyfelek január végéig egyszerűen áttekinthető díjkimutatást kapnak a tavalyi egész évi költségeiről. Ez alapján az ügyfelek eldönthetik, hogy “érdemes-e folyószámlát vagy például egyablakos, egyszerű ügyintézéssel akár bankot is váltani”.

A hazai kormányrendelet és egy uniós irányelv szerint a banki ügyfeleknek 2021-től minden év január 31-ig részletes, egyedi díjkimutatást kell kapniuk, amiben értesülnek a számlájukról levont költségekről. A kimutatás egyébként ingyenes és attól függően, hogy az ügyfél milyen megállapodást kötött a bankkal postán vagy elektronikusan érkezik. Amennyiben egy bankszámlá felett többen is rendelkeznek, a levelet a számla tulajdonosa kapja majd meg.

A díjkimutatás egységes formátumú és átlátható lesz. Idén lesz az első alkalom, hogy teljes éves díjkimutatást láthatunk, ugyanis eddig csak öt havi összesítést kaptunk a bankoktól. Az MNB, vagyis a Magyar Nemzeti Bank több hitelintézetnél ellenőrzi, hogy a banki ügyfelek a jogszabálynak megfelelő tájékoztatást kapnak-e.

- -

A bakunktól kapott értesítésben olvashatjuk majd a számlavezetésre kifizetett díjakat, s külön-külön sorokban összegzi a különböző fizetések (pl. utalások, beszedések), bankkártyás műveletek, folyószámlahiteleket, illetve az egyéb szolgáltatások terheit. Értesítenek minket arról is, hány tranzakciót végeztünk az elmúlt esztendőben és mennyi műveletért kellett fizetnünk. A kimutatásból kiderült, hogy az ügyfél mennyi kamatbevételt ért el és mekkora folyószámlahitelének kamatköltsége.

A jogszabályi előírás alapján a bankok kötelesek egységes elnevezéseket és meghatározásokat használni. Eszerint a saját számlaszolgáltatások összegei összehasonlíthatóvá válnak a különböző hitelintézeteknél. Az MNB bankszámlaválasztó programja ebben is segítségünkre lesz, ugyanis ezáltal megtekinthetjük minden hazai, forintalapú bankszámla költségeit. Néhány adatunk megadásával pedig a havi átlagdíjat is kiszámíthatjuk. A kalkuláció elkészítése után bankot is válthatunk, ha elégedetlenek vagyunk korábbi költségeinkkel. A bankváltás tizenhárom munkanapon belül lebonyolítható. Az új bankot meg kell bízni, hogy eddigi megbízásainkat ő végezze.

A Magyar Nemzeti Bank a digitalizáció és az azonnali fizetési rendszer mellett “további lépéseket tervez a fogyasztóknak kínált versenyképes árazású és áttekinthető bankszámlák kialakítása érdekében”.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek