2022. szeptember 29. csütörtök

Felszállt Putyin “végítélet” repülőgépe: ez akár a legrosszabbat is jelentheti…

- Advertisement -

Felszállt az orosz légierő repülő atombunkere. Ezt arra tervezték, hogy atomháború esetén kimenekítse az orosz vezetőket a veszélyes zónából.

Kedden Moszkvában többen is videóra vették, hogy felszállt és eléggé alacsonyan repült az orosz IL-80-as “Maxdome” nevet viselő repülőgép. Putyin elnök “Végítélet” gépének is nevezik, mert csak akkor használnák, ha Oroszország közelében atomháború törne ki.

A Kreml állítólag kiadott egy közleményt, melyben megírták, hogy a gép csak a Vörös téren megrendezésre kerülő éves Győzelem napi felvonulás miatt szállt fel és gyakorlatozott Moszkva légterében.

Az emberekben elég komoly riadalmat keltett, hiszen számtalan vezető orosz politikus a harmadik világháború képét vetíti előre az orosz-ukrán háború miatt.

- -

Ebből a repülőből 3 van aktív szolgálatban az oroszoknál. Egyik folyamatosan indulásra készen áll a Moszkva melletti Cskalovszkij légitámaszponton. Putyin tavaly szeptemberben kettő “Végítélet” repülőgép gyártását rendelte el, mely a legkorszerűbb felszereléssel vannak ellátva. Azok majd ezek az IL-80-asokat váltják le.

Ilyen célból épített repülőgéppel minden atomhatalom rendelkezik. Ellenállnak az atomrobbanás hatásainak, radioaktív sugárzásnak és csúcstechnikás kommunikációs berendezésekkel vannak ellátva és több üzemanyagot képes magával cipelni. Akár napokig is képes a levegőben maradni.

Il-80-asokat először 1987-ben repültek, 2008-ban pedig frissítették a szoftvereket.
Hossza: 60 méter
Szárnyfesztávolsága: 48 m
Utazási sebessége: 850 km/h
Hatótáv: 3600 km
Motor típusa: Kuznyecov NK-86
Gyártó: Iljusin
Első repülés: 1987. március 5
Eddig összesen négy ilyen típust építettek belőle

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek