2022. december 2. péntek

Ezért nem takarítják a havas utakat. A Közút egy videóban magyarázza el

- Advertisement -

Beköszöntött a tél. Egy kicsit megkésett ugyan, de itt van. Hideg lesz és havazás várható. Ez egyrészt tök jó, mert valljuk be, hogy hangulatos a hóesésben sétálgatni, ugyanakkor már előre idegeskedni fogunk azon, hogy elindul-e az autónk vagy vehetünk új akksit bele. Csúszkálnak majd az utak, amely balesetveszélyes és még a munkahelyünkre való bejutást is akadályozza. Ez minden évben ismert probléma.

Gyakran van úgy, hogy autózás közben azt látjuk, hogy csupa hó az úttest és felmerül bennünk a kérdés, hogy hol a fenében vannak ilyenkor a hókotró gépek? Hogy lehet, hogy egyet sem látni ilyenkor.

Egyből leszögeznénk, nem arról van szó, hogy ülnek a meleg társalgóban kávézgatva. Folyamatosan dolgoznak, ráadásul emelt műszakban. Hogy megértsük a rájuk nehezedő terhet a Közút egy frappáns videóban foglalta össze, hogy miként működik Magyarországon a hóeltakarítás és síkosságmentesítés.

- -

Íme a videó, de mi alább össze is foglaltuk nektek szövegesen a lényegét.

Télen 94 telephelyről indulnak a munkagépek, amik 32 ezer kilométernyi állami úton és 3200 településen végzik a munkájukat. Minden munkagépnek megvan a saját körzete és útvonala, melyeken az előzetes menetutasítás szerinti feladatokat látják el.

Országosan 1100 munkagép dolgozik a téli időszakban. Egy mérnökségen átlagosan 5-10 gép végez hóeltakarítást vagy síkosságmentesítést. Egy gép átlagosan 30-40 kilométernyi szakaszon tud beavatkozni. Egy fordulókör, amelyben benne foglaltatik a rakodás, kivonulás, beavatkozás majd visszatérés, időjárástól és tereptől függően akár 4 óra is lehet.

A tervezet szerint, első körben a gyorsforgalmi-, majd a fő-, és végül a mellékutak kerülnek sorra. Amíg esik a hó, ónos eső, ők ezeket a köröket futják újra és újra, amíg csak szükséges.

Ezek a gépek folyamatos mozgásban vannak, ezért nem biztos, hogy találkozni fogunk velük az utunk során, de ez nem jelenti azt, hogy ne dolgoznának. Vélhetőleg egy másik szakaszon tartózkodnak.

A dolgozók 12 órás műszakokban vannak, éjjel-nappal függetlenül a koronavírus által körülményesebbé vált helyzettől.

Ami a legfontosabb, hogy vezessünk óvatosan és bízunk benne, hogy már mindenki autóján fenn a téli gumi.

Ne felejtsük el, hogy a következő napokban havazás és extrém hideg várható. Érdemes tájékozódni az elindulás előtt az aktuális helyzetről.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek