2022. szeptember 29. csütörtök

Európában elsőként Magyarország alkalmazhatja a koronavírus elleni gyógyszert

- Advertisement -

Európában elsőként Magyarországon engedélyezték a bamlanivimab nevű gyógyszert, ami nemcsak az eredeti koronavírus, hanem a brit mutáns ellen is hatásos. Összesen 6236 ampulla érkezik majd belőle.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Facebook-oldalán jelentette be a hírt, miszerint Magyarországon engedélyt kapott egy, a koronavírus új típusú, brit mutációja ellen is hatékony készítményt. Az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által előállított készítmény, a bamlanivimab gyógyszer már tegnap megérkezett hazánkba. Január 27-én 2400 darab érkezett, február második felében 2800, március második felében pedig 1000 dózishoz jut hozzá Magyarország.

“Magyarország Európában elsőként alkalmazhatja az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által fejlesztett bamlanivimab nevű készítményt. Kezdeményezésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2020. december 12-én engedélyezte a készítmény vészhelyzeti, ideiglenes alkalmazását, az operatív törzs pedig a beszerzését. Ennek nyomán a magyar kormány szerződhetett elsőként a gyártóval, így március végéig három ütemben összesen 6236 ampulla érkezik Magyarországra” – írta bejegyzésében Kásler Miklós.

- -

A bamlanivimab nevet kapó gyógyszer egy koronavírus-fertőzésből felgyógyult beteg vérplazmájából, molekuláris technikával készült monoklonális antitest. A készítmény segítségével megtörténik a fertőzés kezdeti állapotában lévő betegek passzív immunizációja, ellenanyagok bejuttatása által.

Az első háromszáz dózist a Dél-pesti Centrumkórházban lévő Infektológiai Intézetben és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben alkalmazzák, ugyanis jelenleg ez a két intézmény játssza a vezető szerepet a koronavírussal megfertőződött betegek ellátásában. Ezt követően a többi nagy magyar kórház is megkapja majd a gyógyszert. A készítmény csak és kizárólag szakmailag ellenőrzött, felügyelt körülmények között adható be, de klinikai vizsgálatra már nincs szükség, mivel ez már korábban megtörtént.

“Az antitestalapú készítmény 70-75 százalékkal csökkenti a súlyosabb szövődmények kialakulását, így a betegek háromnegyedének állapota nem súlyosbodik, és kórházi felvétel sem szükséges” – írta a minisztérium.

A bamlanivimab nevű készítményért hatalmas nemzetközi verseny alakult ki, amelyből Magyarország került ki győztesen, ugyanis hazánk szerződött le először. Az OGYÉI vizsgálatai ugyanis “alig egy hónappal az amerikai jóváhagyást követően meg is történtek” – mondta Kásler Miklós.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek