2022. szeptember 29. csütörtök

Emlékszel még a világ leghíresebb sziámi ikerpárjaira? – Ilyen életet élnek most

- Advertisement -

A történelem során nem egyszer fordult elő, hogy az emberek ikrekkel lettek terhesek, s volt köztük olyan terhesség melyből sziámi ikrek születtek. Sokan nem tudják, hogy az ikerterhesség valójában egy “rendellenesség”, ám nemcsak embernél, hanem állatoknál is előfordulhat. Tudjuk, hogy akadnak, akik elképesztő boldogságot élnek meg mikor kiderül, hogy egyszerre két csemetével bővül a család, de mindenekelőtt érdemes volt tisztázni, hogy a tudomány szerint ez nem normális folyamat.

Sziámi ikrekről akkor beszélünk, mikor a barázdálódó csíra kettéválása nem tökéletesen megy végbe. Kutatások szerint ennek oka az, hogy az embriócsomó osztódása későn indul be és nem fejeződik be a várandósság 15. napjáig. Ennek következtében az embriócsomók csak bizonyos mértékig válnak szét, ám a kapcsolódásuk mértéke csak a fejlődésükkel válik egyértelművé. Vannak, akik mellkasnál, hátnál, nyaknál, fejnél vannak összenőve. A sziámi ikrek elnevezés Csang és Eng Bunkertől ered, akik Sziámban (ma: Thaiföld) születtek mellkasuknál összenőve.

A tavalyi év során született egy ikerpár, akik a fejüknél voltak összenőve, ám mára szétválasztották őket, és végre valahára láthatták egymást. A műtét 12 órát vett igénybe, de információk szerint minden a legnagyobb rendben zajlott. A sziámi ikrek azonban rendkívül ritkák, feltételezések szerint 200.000 terhességből csak egyet érint, vagyis csak 20 alkalommal hajtottak végre ilyen szétválasztó műtéteket.

- -

Most a többi ismert testvérpár esetét is elhoztuk és meglátjuk melyiküket tudták megműteni és melyiküket nem.

1, Mindig tudtuk, hogy mások vagyunk

Amikor Sanchia és Eman Mowatt még csak három hónaposak voltak, átestek egy bonyolult, 16 órán át tartó műtéten a birminghami gyermekkórházban, hogy szétválasszák őket. A lányok a gerincüknél fogva voltak összenőve, ám kérdéses volt, hogy túlélik-e a műtétet, mivel az ilyen eljárások sikerességi aránya 5-25% között van. Gyötrelmes várakozás volt, míg kiderült, sikerült-e a beavatkozás.

Csodával határos módon sikerült mind a gerincüket, mind a szerveiket elválasztani, és ez azt jelentette, hogy a pár normális életet élhetett. Eleinte persze nehezükre esett megtanulni járni, ám lassan de biztosan belejöttek.

“Fiatalon tudtuk, hogy mások vagyunk – kórházi találkozók, műtétek…stb. Nem tudtunk mindent megtenni, amit a barátaink igen.” – mondta Eman.

2, “Ő tett azzá, aki ma vagyok”

A TiKTok egyik sztárja, a 22 éves Gabby Garcia nem sokáig élvezhette ikertestvére szeretetét. A sziámi ikreket 8 hónapos korukban választották el egymástól, ám Michaela 13 évvel később egy fertőzés következtében elhunyt.

Gabby ezt írta egy bejegyzésében:

“A születésem révén megismertem, milyen érzés felnőni a világ legjobb barátjával … ő tett azzá, aki ma vagyok.”

Ezzel adózott tisztelettel szeretett nővére előtt, s ezután kezdte megosztani tapasztalatait 223 ezer TikTok követőjével.

A lányok több helyen voltak összenőve, lábaiknál, veséjüknél és beleiknél. Gabby most megosztotta élettörténetét a közösségi médiában, hogy felhívja a figyelmet a sziámi ikrek állapotára.

Annak ellenére, hogy sok nehézséggel kell szembenéznie, beleértve testvére hiányát, Gabby nem hajlandó a negatív dolgokra összpontosítani.

3, Futunk és sportolunk

Sajnos nem minden sziámi ikerpárt tudtak szétválasztani. Akadt egy, akik összenőve is boldog, egészséges életet éltek, s világszerte népszerűvé váltak. Különböző személyiségeik és divatérzékük ellenére a 31 éves Abby és Brittany Hensel tökéletesen elvan úgy, hogy kezük, lábuk közös. Ez az életvitel rendkívül erős köteléket hozott létre a lányok között.

A lányok saját reality sorozatban játszottak és születésüktől fogva azon dolgoztak, hogy sikeresen teljesítsenek minden téren. Például vezetésnél, úszásnál, munkában…stb.

Egy brit lap szerint Abby azt mondta: “Soha nem szeretnénk elválni egymástól, mert soha nem tudnánk megtenni mindazt, amit most csinálunk, például softballt játszani, futni és sportolni.”

4, Túl kockázatos szétválasztani

De nemcsak Abby és Brittany volt az egyetlen testvárpár, akiket nem tudtak elválasztani egymástól. Carmen és Lupita Andrade pontosan ugyanebben a cipőben járt. Az orvosok eleinte csak néhány napot adtak nekik, ám bebizonyították, hogy sokkal erősebbek, ugyanis idén töltötték be a 19. életévüket.

A lányok Mexikóban látták meg a napvilágot, s mellkasuktól egészen a medencéjükig vannak összenőve. Összesen két karjuk és két lábuk van, így az orvosok semmi esélyt nem láttak arra, hogy szét lehet őket választani. Carmen a jobb oldalt, míg Lupita a bal oldalt irányítja.

Egy dokumentumfilmben kiderült, hogy mindketten saját szívvel, tüdővel és gyomorral rendelkeznek, ám májuk, keringési-, és emésztőrendszerük közös, így még nagyobb kockázatot jelentene számukra a műtét.

“A barátaink szó szerint azt mondják nekünk, mennyire mások vagyunk. Én pedig azt, hogy Igen, mi két külön ember vagyunk.” – mondta Carmen.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek