2022. december 2. péntek

Emberi komposztáló: Egyedi módszer szerint temetnék el az embereket – Amerikában már engedélyezték is az eljárást

- Advertisement -

A világjárvány miatt rengetegen vesztették életüket, amivel a temetkezési vállalatok nem tudtak lépést tartani. A nyersanyaghiány miatt nem tudták beszerezni a koporsókat, emiatt tolódott a temetés időpontja, ám a hamvasztásos temetések sem tudtak olyan gyors ütemben haladni, ahogy kellett volna. Az elhunytak testének tárolása komoly kihívást jelentett így muszáj volt valamilyen megoldást keresni.

Nem is olyan régen megnyílt a világ első olyan központja, ahol az elhunytak testeit komposzttá alakítják. A washingtoni hatóságok legalizálták is a tevékenységet. A Recompose az első vállalat, mely test komposztálási és feldolgozási lehetőségeket kínál. Mottójuk: “Válj eggyé a földdel, ha elhunysz.”

A cég alapítója, Katrina Spade már elég régóta tervezi ezt az új temetkezési módszert. Véleménye szerint ez a jövő technológiája, ami hamarosan globális szintűvé növi ki magát. Természetesen, mint ahogy eddig minden úgy ez is megosztotta az embereket. Akadtak, akik zseniális ötletnek tartották ezt az eljárást mások viszont megrémültek a komposzttá alakításának gondolatától.

- -

A tavalyi év során Washington törvényhozói testülete jóváhagyta az új típusú temetés törvényesítését. A törvény 2020. május 1-jén lépett hatályba, ennek köszönhetően pedig a cég szervezkedni kezdett, hogy a testeket átalakíthassák és földhöz adják.

Katrina a hagyományos temetkezés ökológiailag fenntartható alternatívájaként hozta létre ezt a módszert. A test talajjá alakításának folyamata jelenleg szabadalmaztatott. Hozzátette, hogy a hagyományos hamvasztással szemben ez az eljárás teljes mértékben szén-dioxid-mentes. A hagyományos hamvasztás során jelentős mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot használnak, emiatt a légkörbe üvegházhatású gázok kerülnek.

Új módszere viszont megoldás lehet, azon emberek számára, akiknek fontos a bolygó jövője. A komposztálási folyamat felgyorsítja az emberi test bomlási sebességét, mely átlagosan 4-7 héten át tart. A test bomlása során a talaj megtermékenyül, mely jó hatással van a növényekre. A folyamat befejeztével az emberi maradványok körülbelül 0,76 köbméter talajjá alakulnak.

A Recompose vállalat első ilyen temetkezési otthona egy 1720 négyzetméteres épületben található. Egyszerre legfeljebb 75 testet tudnak befogadni.

Ez az új temetkezési eljárás több vitát is kiváltott. A legtöbb országban tilos koporsó nélkül eltemetni a halottakat. Ennek oka az volt, hogy megőrizzék a talaj jó állapotát, valamint a víz tisztaságát.

Epidemiológiai szempontból kockázatosnak tűnik az emberi testből készült talaj felhasználása. Sőt azt is nehéz elhinni, hogy 4-7 héten belül teljesen lebomlik, külső kémiai támogatás nélkül.

Ti mit gondoltok?

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek