2022. november 29. kedd

Elvesztettük kedvenc humoristánkat – 82 éves korában elhunyt Sas József

- Advertisement -

82 éves korában elhunyt Sas József, színész, rendező és humorista. A Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója hosszan tartó betegség után halt meg.

A humorista 2019 tavaszán kétoldali agyvérzést kapott és bár bizakodott, szakmájához már nem térhetett vissza, többé nem állhatott színpadra. Sas József januárban elkapta a koronavírust, ekkor kórházba is szállították. Néhány napja még arról szóltak a hírek, hogy jobban van és nem szorul gépi lélegeztetésre sem. Állapota aztán rosszabbra fordult és ma, azaz vasárnap hajnalban szervezete feladta a küzdelmet. Halálhírét a családja erősítette meg.

A színművész Polacsek József néven látta meg a napvilágot 1939. január 3-án. Sas Józsefet az egész ország imádta, műsorain rengetegen nőttünk fel és szórakoztunk. A kiváló humorista Jászai Mari-díjas színész, rendező, író, színházigazgató volt.

- -

2018 novemberében egészségügyi állapotára hivatkozva lemondta minden 2018-as fellépését. Mint említettük 2019-ben kapott agyvérzést thaiföldi nyaralása alatt. Egy ideig a phuketi kórházban ápolták, majd márciusban Magyarországon folytatódott kezelése. Sokáig volt kórházban, majd otthon lábadozott. “Minden gyógyszert beszedek, a gyógytornán is mindent úgy csinálok, ahogy mondják. A humorom nem hagyott el és az eszem is vág még. Sokat szavalok, énekelek, friss az agyam, de a testem gyenge.”

Sas József édesapja nyomdokaiba lépett a színészi pályán, ugyanis ez volt a kérése. Négy éves volt, amikor apja a holokausztban életét vesztette.

“Velem bármikor bármi történt, akkor is színész akartam lenni. Ez volt a szemem előtt, apám akaratát kell teljesítenem, a színpadon kell állnom. Ez adott igazán erőt, ezért kell meggyógyulnom. Egy négyéves gyermek nem tudja elereszteni az apját, de nem is akarja. Ugyanazt a pályát futottam be, ugyanolyan kritikák is születtek rólunk, csak én megélhettem azt a sikert, amit apu már nem” – mondta korábban a humorista.

A művész 1957-ben végzett a Rózshegyi Kálmán színiiskolában, ahonnan Győrbe szerződött, majd a Békés Megyei Jókai Színház tagja lett. Innen a Pécsi Nemzeti Színházba, majd a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesébe és a kecskeméti Katona József Színházba vezetett az útja. 1973-ban a Mikroszkóp Színpad művésze lett, amelynek aztán 1985 és 2009 között betöltötte igazgatói tisztségét is. Sas József állandó szereplője volt a rádió-és tévékabaréknak, több nagylemeze is megjelent, emellett pedig önálló esteket is írt, amiket aztán elő is adott.

A ’80-as években elnyerte a a Jászai Mari-díjat, a Karinthy-gyűrűt és az Érdemes Művész elismerést is. 2008-ban felterjesztették Kossuth-díjra is, de ezt adócsalás miatt visszavonták.

Önmagát így mutatta be: “A régi, színházi, jó értelemben vett ripacs. A bohóc. Az vagyok én”.

Sas József 82 évesen, hosszan tartó betegség után távozott az élők sorából. Egy ország vesztette el kedvenc humoristáját, színészét és egy ország búcsúzik tőle fájó szívvel.

Nyugodjék békében!

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek