2022. december 2. péntek

Elhunyt egy 79 éves férfi, miután megkapta a koronavírus elleni oltást

- Advertisement -

A koronavírus elleni oltások folyamatban vannak, a szakemberek pedig egyre több vakcinát állítanak elő annak érdekében, hogy minél előbb véget vethessünk a járványnak. A Pfizer/BioNTech vakcinájával már oltanak, de emellett az orosz és kínai vakcina is elérhetővé fog válni. A használatba vételüket azonban még vizsgálatok előzik meg.

A médiában többször is cikkeztek arról, hogy emberek vesztették életüket, miután megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Ezúttal egy idős, 79 éves beteg halt meg az oltást követően. A szlovákiai férfi több krónikus betegségben is szenvedett, amikor megkapta a vakcinát. A boncolási jegyzőkönyv szerint betegségei voltak halálának elsődleges okai, ám az oltás után fellépő mellékhatások, mint a láz és elgyengülés is hozzájárult a férfi halálához.

Vagyis az oltás és az elhalálozás között összefüggések lehetnek, “mi közepes valószínűséget jelez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a hasonló esetek jellemzésére felállított öt fokozatú skálán” – írta a szlovák hírügynökség az Állami Gyógyszerfelügyeleti Intézet (SÚKL).

- -

Az intézet szóvivője elmondta, a több krónikus megbetegedéssel küzdő személyek esetében az oltás szükségességét egyénileg kell megítélni, ugyanis még az enyhébb nemkívánatos mellékhatások is egészségügyi nehézséget és a halált is okozhatnak.

Szlovákiában eddig 353 olyan esetet regisztráltak, amelyeknél úgy vélik, az oltás nemkívánatos mellékhatásairól van szó. Ebből huszonnégy esetet minősítettek súlyosnak. A szlovákok december vége óta több, mint százezer személyt oltottak be a Pfizer/BioNTech vakcinájával.

Hétfőn közel tizenegyezer PCR-tesztet végeztek el és eszerint 1590 új fertőzöttet regisztráltak. Szlovákiában az elmúlt napokban csökkent az új fertőzöttek száma, de a halálesetekről ugyanez nem mondható el. “Szlovákiában fokozatosan javul a járványhelyzet, ami azt jelzi, hogy az ország már túl van a koronavírus okozta járvány második hullámának csúcspontján” – nyilatkozta Marek Krajcí, egészségügyi miniszter.

A koronavírus tavaszi megjelenése óta Szlovákiában 238 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést és közel kétmillió tesztet végeztek el. 4260-an vesztették életüket a koronavírus szövődményei miatt, kétszázezren már felgyógyultak a kórból, jelenleg pedig 3263 embert ápolnak kórházban.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek