2022. szeptember 29. csütörtök

Életveszélyes mellékhatások jelentkeztek az AstraZeneca oltás után – Erre figyelj!

- Advertisement -

A koronavírus-járvány már több, mint egy éve tombol világszerte, de a szakemberek kifejlesztettek jó néhány vakcinát, ami hatásos a halálos kórral szemben. Az egész világon oltanak is velük, ám felmerültek olyan mellékhatások, amelyek félelmet keltenek az emberekben. Korábban vérrögképződés jelentkezett több beoltottnál is, ezért az oltóanyag vizsgálat alatt áll, ám nemcsak ezzel kell szembenéznie azoknak, akik ezt a vakcinát kapták.

Az AstraZenecával kapcsolatban most öt esetben számoltak be kapilláris szivárgás szindrómáról.

Az EMA, vagyis az Európai Gyógyszerügynökség kockázatelemző bizottsága (PRAC) az AstraZeneca vakcina mellékhatását, a kapilláris szivárgás szindrómát vizsgálja. A kérdés ezúttal is ugyanaz, mint a vérrögképződés esetében. Van-e összefüggés a betegség és az oltás között?

- -

A munkát nagyban megnehezíti az a tény is, hogy a szakemberek a kapilláris szivárgás szindrómáról sem tudnak túl sokat. Először 1960-ban írtak a betegségről. “A vérplazma a hajszálerekből a környező szövetekbe szivárog, kórosan alacsony vérnyomást és a vér besűrűsödését, valamint ödémákat okozva.”

Amennyiben a betegséget nem kezelik, akkor a szervek leállásához vagy halálhoz is vezethet. A kapilláris szivárgás szindrómát nehéz azonosítani is, ugyanis tünetei rendkívül hasonlóak a vérmérgezéshez. Ez pedig azt jelenti, könnyen előfordulhat az is, hogy a korábbi esetek elkerülték a szakemberek figyelmét.

Két fontos tünetre kell figyelnie azoknak, akiket az AstraZeneca vakcinával oltottak. A tünetek intenzitása eltérő lehet, éppen ezért nehéz a diagnózis felállítása is. Az érintettek fáradtnak érzik magukat, illetve vízvisszatartás is jelentkezhet. Ezt nevezzük ödémának, aminek során folyadék halmozódik fel a testben. A vizesedés leginkább a lábszáron jelentkezik.

A vérrögképződéssel kapcsolatban egyetlen ország egészségügyi felügyelőhatósága sem talált összefüggést az AstraZeneca oltóanyagával. Az EMA a vizsgálatok után kijelentette, hogy az oltás hatékony és biztonságos. A kapilláris szivárgás szindróma miatt a vakcina ismét vizsgálat alatt áll, de egyelőre még nem közöltek eredményeket.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek