2022. december 2. péntek

Egy újabb rossz hír a koronavírusról – Ilyen hatással van a férfiasságra

- Advertisement -

Bár a koronavírus kezdődhet lázzal, ízületi fájdalmakkal, mindannyian tudjuk, hogy nem mindenki úszhatja meg ennyivel. Sajnos világszerte rengeteg áldozata van a járványnak és még mindig nincs vége. A betegség megtámadja a tüdőt és egyéb szerveinkben is nagy károkat okozhat. Most már azt is tudjuk, hogy a víruson tünetmentesen átesők sincsenek biztonságban, mivel a kór szövődményei később is jelentkezhettek. Ám egy német egyetemen végzett tanulmány fényt derített egy igencsak aggasztó tényre.

A koronavírus befolyásolja a férfiak nemzőképességét és a hímivarsejtek alakját is. “A betegség fokozhatja a spermiumok pusztulását, illetve gyulladást is okozhat” – fogalmaztak a szakértők.

A tanulmányban 84 koronavírusos férfit vizsgáltak és ez alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a betegség során a spermiumok alakja négyszáz százalékkal megváltozik. Ráadásul nemcsak a betegség alatt van így, hanem a fertőzést követően is megfigyelhető ez a változás. Ez pedig nagy nehézséget okoz annak, aki gyermeket szeretne.

- -

“Az, hogy képesek voltak a kutatók ezt kimutatni a vírus elkapását követő hatvan napban úgy, hogy tíz naponta megismételték, még nem annyira nagy eredmény. Mivel a sperma megújulása alig három hónapot vesz igénybe, véleményem szerint túl hamar fejezték be a vizsgálatot, még harminc napig érdemes lett volna megfigyelni az alanyokat” – mondta Allan Payec a Sheffieldi Egyetem professzora.

A professzor azt is hozzátette, hogyha vizsgálnának egy koronavírusos és egy egészséges, nem fertőzött férfit kilencven nappal a betegsége után, akkor a két személy hímivarsejtjei között csak minimális különbség lenne észlelhető és valószínűleg a fogantatással sem lenne probléma.

“Azonban a koronavírus fertőzés alatt és az azt követő időszakban átmenetileg alacsonyabb spermaminőséggel és csökkent termékenységgel jár a betegség” – mondta Behzad Hajizadeh Maleki, vezető kutató. A szakember azt is elárulta, hogy idővel ezek a hatások természetesen javulnak, ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy a tünetek mértéke összefüggésben áll a betegség lefolyásának súlyosságával is.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek