2022. november 29. kedd

Egy új ultrahangos eljárással indították be két kómás beteg agyi aktivitását

- Advertisement -

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen 2016-ban egy új eljárással sikerült agyi stimuláció útján beindítani egy kómában fekvő huszonöt éves férfi agyi aktivitását. A beteg felépüléséhez nagyban hozzájárul ez a folyamat, aminek során száz hertzes impulzusokban küldenek ultrahangokat a talamusz felé. A módszer neve alacsony intenzitású fókuszált ultrahangos lüktetés.

A fejlesztő kutatócsoport vezetője Martin Monti volt, aki úgy fogalmazott, hogy bízik a módszerben, de az is benne van a pakliban, hogy csak puszta szerencséről van szó. Az is lehet, hogy a stimulációt akkor hajtották végre, amikor a beteg amúgy is ébredezni kezdett, ugyanis a kezelés előtt a páciens már a kezdeti javulás jeleit mutatta.

Azóta három kómás betegen tesztelték a módszert, két esetben pedig átmeneti javulást értek el. Ezeknél a kísérleteknél teljes mértékben kizárható a véletlenfaktor. “Sokkal jelentősebbnek ítélem meg az új eredményeket, mert ezek a krónikus betegek sokkal kisebb valószínűséggel tudtak volna spontán felépülni, mint a 2016-ban kezelt akut páciens, ráadásul a felépülés általában lassan, hónapok vagy évek alatt történik, nem napok és hetek alatt, ahogy a kísérletünkben” – fogalmazott Martin Monti.

- -

Az egyik beteg egy 56 éves férfi volt, aki stoke-ot kapott és ezt követően már tizennégy hónapja feküdt kómában. A férfi két ultrahangos kezelést kapott és már az első után kéz-és szemjelzéseket produkált. A második kezelés után szájához tudta emelni a poharat és képes volt tollal írni.

A megszokott viselkedési formák fokozatosan elkezdtek visszatérni. A másik beteg egy ötvenéves nő volt, aki egy szívrohamot követően két és fél évig feküdt kómában. Az első kezelés után már tárgyakat ismert fel és megértette a beszédet. Az eredmények alapján az még nem jelenthető ki, hogy a betegek visszanyerhetik a kóma előtti teljes funkcióikat, de az eddig elértek is fantasztikus eredménynek minősülnek.

Egyetlen kezelés tíz percet vesz igénybe. Ez alatt “tízszer tudnak megismételni egy 30 másodpercig tartó ultrahangsugárzásból és 30 másodperc csendből álló ciklust”. A következő kezelés egy héttel később aktuális, miközben vérnyomást és oxigénszintet is mérnek. Martin Monti reméli, hogy a fejre rögzíthető készülék a jövőben piacra kerül majd, ezáltal pedig a kómás betegek otthoni felépülése is biztosított lesz.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek