2022. december 2. péntek

Egy kézjel, amit neked is ismerned kell! Az életedet is megmentheti!

- Advertisement -

A néhány hetes kényszerű elszigetelés elegendő ahhoz, hogy elmérgesedjen a helyzet otthon. Zárt ajtók mögött, a külvilágtól elzárva egy újabb, rémisztő vírus alakult ki, mely családok életét tette tönkre. A karantén alatt háromszor annyi családon belüli erőszakot jelentettek, mint korábban.

Magyarországon minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol apa verte anyát. Ennek az elkövetői az esetek túlnyomó többségben partnerek vagy ex-partnerek.

A nők 23 százaléka élt már át valamilyen fizikai erőszakot jelenlegi vagy volt partnere által. Ez az érték egyébként nagyon alsó becslésű. Ha egy ilyen bántalmazás végzetessé fajul, akkor 80 százalékban hosszan tartó feleségbántalmazás áldozata volt. Éveken, évtizedeken át tarthatott a rendszeres erőszak.

- -

A nők átlagosan 35 verést szenvednek el, mielőtt segítségért fordulnak.

Gyermekek, nők és idősek is szenvednek, mindezt a lehető legrosszabb módon. Csendben, a teljes magány és a tehetetlenség érzésében. Hogy reagálnál, amikor az elkövető éjjel-nappal az otthonodban van?

Több megoldást is kínálnak azok számára, akik szeretnék jelenteni, hogy családon belüli erőszak áldozatai, azonban nem merik megtenni, ugyanis félnek attól, hogy kiderül…és persze a megtorlástól.

Egy lengyel középiskolás diák, Krysia Paszko figyelte a francia és az amerikai megoldást. Előállt egy olyan online áruházzal, melyben a vásárlás leple alatt diszkréten jelenteni lehetett a családon belüli erőszakot. A bejelentési hullám egy nap alatt minden elvárást felülmúlt.

A statisztikák szerint a bántalmazások mértéke meghaladta a tavalyi lezárások idején történteket. Az otthoni bezártság, munkahelyek elvesztése és az anyagi problémák okozta feszültségek nőnek.

Mit tehetünk?

A legfontosabb az, hogy ne maradjunk közömbösek a segítségkérés iránt.

2020-ban a Kanadai Női Alapítvány elindított egy kezdeményezést, hogy a családon belüli erőszak áldozatai jelezhessék, hogy segítségre van szükségük. Egyetlen egyszerű gesztus is elegendő a barátaink, ismerőseink, de akár a vadidegenek számára is.

A jel egy egyszerű kézmozdulat. Végezhetjük online beszélgetés közben, de akkor is ha csomagot veszünk át egy futártól vagy postástól. Ez azért fontos, mert sok áldozat hallgat, félve a megtorlástól.

A videón és a képen szemléltetjük a gesztust.

Itt pedig képen.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek