2022. szeptember 29. csütörtök

Egy igazi hős: 12 éves kisfiú, aki több ezer gyereket mentett meg a rabszolgaságtól

- Advertisement -

Mi átlag emberek olykor bele sem gondolunk, hogy milyen szörnyű sorsok vannak a világban. Vannak gyerekek, akik éheznek, fiatalon munkára vannak kényszerítve, elvették őket családjaiktól és még sorolhatnánk. Fel sem mérjük mennyire szerencsések vagyunk, hogy van “szabad akaratunk”, oda megyünk ahova csak kedvünk szottyan, van fedél a fejünk felett és étel a hűtőnkben. Ez csak néhány számunkra “alap” dolog, ami sokaknak bizony nem adatik meg.

Cikkünk főszereplője egy fiatal gyermekről szól, akinek több ezer gyermek köszönheti életét. Történetünkhöz vissza kell utaznunk 1983-ba, mikor a kis Iqbal Masih megszületett. A pakisztáni származású fiatal gyermekre szomorú sors várt, mivel családja nagyon szegény körülmények közt élt. 4 évesen édesapja eladta őt körülbelül 1600 forintnak megfelelő rúpiáért egy helyi munkáltatónak, akinek szőnyegszövő műhely volt a birtokában.

Az édesapa azért tette ezt, mert nagyon sok anyagi jellegű tartozásuk volt és nem látott más kiutat, minthogy eladja fiát. A kisfiú csak akkor térhetett vissza családjához, ha ledolgozza azok tartozását. Ez viszont nem volt könnyű, mint a kamat miatt hamar megugrott az összeg. Ekkor már kb. 2500 forintnak megfelelő összegre nőtt az adósságuk.

- -

A kiskorú gyermek 7ből 7 napon keresztül több, mint 12 órán át dolgozott úgy, hogy közben láncra volt verve, nehogy elszökjön. Rajta kívül még nagyon sok gyermek volt ott, akiket pontosan ugyanígy tartottak.

Mivel a család az összeg kiegyenlítéséhez még több kölcsönt vett fel, így a tartozás is emelkedett. A fiú 5 év alatt sem szabadulhatott ki onnan. Élete közel sem volt fenékig tejfel, mert a rengeteg robotmunka mellett, alig kaptak ételt, ha pedig nem dolgoztak úgy ahogy kellett, akkor még meg is verték őket. Ha valamelyik gyerek lebetegedett, nem orvoshoz vitték, hanem bezárták egy szekrénybe.

Ezzel egy időben a pakisztáni Legfelsőbb Bíróság betiltotta a gyermekmunkát, ám ez sajnos Iqbal és a többi gyerek sorsát nem könnyítette meg, ugyanis illegálisan ugyanúgy dolgoztatták őket. 10 évesen elhatározta, hogy ha törik ha szakad, de megszökik arról a helyről. Maga köré gyűjtött néhány gyereket, akikkel együtt sikerült megszökniük és elmenniük a legközelebbi rendőrségre. Ekkor óriási csalódás érte őket. Ahelyett, hogy a rendőrök segítettek volna nekik, fogták magukat és visszavitték őket a szőnyeggyárba, hátha busás jutalomhoz jutnak.

A gyerekeket ezek után alaposan megbüntették és éheztették. Iqbal viszont nem adta fel a harcot és újabb szökésen törte a fejét. 2 évet kellett várnia ahhoz, hogy újra meg tudjanak lépni, de ekkorra már “gyakorlatiasan” a gyermekrabszolgaság ellen küzdő civil szervezethez ment.

A szervezet azonnal jelentette a szőnyeg műhely tulajdonosát. Ennek hála az összes ott dolgoztatott gyereket kiszabadították. A 12 éves fiú bátorságának hála több, mint 3000 gyermek menekült meg. Sajnos történetünk nem épp happy enddel ér véget, mivel a gyár tulajdonosa bosszút forralt a fiú ellen. A férfi összefogott néhány munkáltatóval, akik Iqbal miatt nem tudtak további gyerekeket dolgoztatni és 1995. április 16-án örökre eltették láb alól.

Iqbal a merénylet után a rabszolgaság elleni harc szimbóluma lett.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek