2022. szeptember 29. csütörtök

Egy 15 éves fiú keringése omlott össze – A bajt egy korábbi koronavírus-fertőzés szövődménye okozta

- Advertisement -

A tizenöt éves fiút otthon próbálták meggyógyítani. Már hallucinált, mikor kórházba került.

A miskolci Borbély úgy vélték, a koronavírus azonos szinten van az influenzával. A három gyermekes család nem ismert fertőzötteket, nem jártak sehova. Az édesanyának több betegsége is volt, ezért a család mindenhol maszkot viselt és a nagyszülőkre is vigyáztak. Csakis kültéren találkoztak és megtartották a távolságot is. A koronavírus második hullámában azonban ők is megfertőződtek.

Először a 23 éves, majd a 19 éves lányuk kapta el a fertőzést. “Még a házipálinka szagát, ízét sem érezték. A náthánál is van ilyesmi, de nem volt bedugulva az orruk. A háziorvos azt kérte, maradjanak otthon, de tesztet nem kért. Nekik még hónapokkal később sem tökéletes az íz- és szagérzékelésük” – mondta édesanyjuk, Borbélyné Lauber Katalin, aki egyébként nem kapta el a vírust, de férje szintén átesett a betegségen.

- -

Tizenöt éves fiuk, Gergely pedig október végén lett beteg. Csak enyhe tünetei voltak, amelyek három nap múlva már meg is szűntek. A gondok egy hónappal ezután kezdődtek. A tinédzser fiú belázasodott és nyaka is megduzzadt. Az orvosok mandulagyulladással kezelték, így csak antibiotikumot kapott. “Hányt és hasmenése volt, de mivel a lányom is így reagál erre a gyógyszerre, nem gondoltam, hogy más a baj” – mesélte Gergely édesanyja. Három nappal később Gergely szeme bevérzett, tenyere pedig tele volt vörös kiütésekkel. Mivel úgy vélték, hogy még mindig koronavírusos lehet, Aspirint és további antibiotikumot kapott.

A fiú láza azonban nem ment le. “40 fok csak egyszer volt, akkor hűtőfürdőt csináltam neki. Ilyet sem láttam még, nem csökkent, hanem emelkedett a láza.” Miután lement a láza, arra panaszkodott, hogy melege van, de nem izzad és elkezdett kiszáradni. Gergely hallucinált és szürke foltokat látott. “Azt látta, hogy édesapja ül az ágyon, homokból van és azt mondja neki, hogy szereti.”

“Ebben a járványhelyzetben nem tudjuk, mi a helyes, mi a jó, meddig kell telefonon intézkedni, de hét nap láz után hívtam az orvost, hogy valamit tenni kell. Mondta, hogy van védőfelszerelése, vigyük be a gyereket.” Az orvosnál infúziót kapott, vérnyomása pedig leesett, 80/30 volt. Az orvos hívta a mentőket, akik COVID-tesztet végeztek nála, aminek eredménye negatív lett.

“Szirénázó mentő vitte el a fiamat a rendelőből. A szemei vérben álltak, a keringése összeomlott. Kérdeztem a doktornőt, hogy ugye nem fog meghalni a fiam? Annyit sírtunk a férjemmel.” A kórházban PCR-tesztet is csináltak, ami ugyanúgy negatív volt, mint a gyorsteszt. “Iszonyatosan fájtak a lábai, a hasa, ödémás lett a keze, lába, arca. Több napon keresztül infúziót és oxigént kapott. Elképesztően alacsony volt a vérnyomása. Mindenféle orvos vizsgálta és kezelte.”

Számos kórházi teszt után mégis bebizonyosodott, hogy Gergely korábban már elkapta a koronavírust. Gergely hét napot töltött az intenzív osztályon, majd még hetet a kórház egy másik osztályán. Szteroidokat kapott, hogy a sok leadott kilót visszaszedje magára. “Farkasétvágya lett a szteroidtól. Én kaptam két zsömlét, ő egyet. Ő kettőt evett, én egyet. Apa hozott főtt ételt is. A rakott krumpliból is egy villával jutott nekem” – mesélte Katalin, aki beköltözött fiához a kórházba, mivel látogatni nem lehetett őt.

Az orvosok számos lehetőséget figyelembe vettek at illetően, mi baja lehet a fiúnak, végül a COVID utáni, gyerekkori, több szervet érintő gyulladást diagnosztizálták nála. Az eset óta két hónap telt el, Gergely már jól van, de ha sokáig van talpon, akkor lábfeje még a mai napig is belilul. Márciusban még immunológiai vizsgálatra kell mennie, de a szíve rendben van.

Vannak, akik még most is tagadják a vírus létezését és pusztítását, Katalin pedig sírva mondta el, hogy hat ez rá:

“A pécsi Abony cikkénél láttam, hogy emberek azt írják, hogy ez csak kamu. De nem kamu, mi is majdnem elvesztettük a fiunkat!”

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek