2022. november 29. kedd

Dr. Kunetz Zsombor: “A kínai vakcinával beoltottak továbbra is védekezzenek úgy, mintha nem kaptak volna oltást”

- Advertisement -

Dr. Kunetz Zsombor úgy véli, addig, amíg a kínai Sinopharmmal kapcsolatban nem tisztázódik a helyzet, addig a vakcinával beoltottak nem sorolhatók az oltottak és ezáltal a védettek közé. Ám a főorvos ennek ellenére is azt javasolja, hogy fogadjuk el a felkínált vakcinát.

A kínai betegségvédelmi és megelőzési központ vezetője nemrégiben jelentette ki, hogy vakcináik nem működnek olyan hatékonyan, ahogyan ezt korábban állították. Gao Fu múlt hét végén elmondta, a koronavírus elleni oltóanyag “hatékonysági foka nem túl magas”. Bár az igazgató nem nevezte meg konkrétan azt, hogy mely kínai gyártók vakcinájáról van szó, azaz a Magyarországon alkalmazott Sinopharm neve sem hangzott el. Azt viszont elmondta, hogy a vakcinák mixelése hivatalos megfontolás alatt áll, ugyanis ezzel fokozhatnák a hatékonyságot és az emberek koronavírus elleni védettségét.

Gao Fu szavaira hazánkban Dr. Kunetz Zsombor reagált. “… a kínai vakcinák tekintetében “nincs túl magas védettségi arány”. Ez azt jelenti, hogy a beoltottak annak ellenére sem lesznek védettek, hogy a második oltást is megkapták. Vagyis, megvan annak is az esélye, hogy az oltás ellenére is elkapják a koronavírust, ám arról nincsenek információk, hogy milyen hatással van a vakcina a betegség súlyosságára. Ezeket az adatokat a fázis III-as vizsgálatok hiányában nem ismerjük.

- -

“Nagyon fontos azt megérteni, hogy annak ellenére, hogy a kínai vakcina hatékonysága a bejelentés szerint nem olyan erős, mint az egyéb nyugati vakcinák hatékonysága, mégis hasznos lehet.” A szakember szerint a másik vakcinák bármelyikével rá lehet oltani a kínaira, esetleg fokozhatjuk a hatékonyságát egy harmadik oltással.

“Tehát egyrészt mindenki vegye fel bátran ezt az oltóanyagot is, de amíg nem tisztázódik a helyzet, addig még a második oltóanyag utáni két hét múlva se tekintse magát beoltottnak, továbbra is úgy védekezzen, mintha nem kapott volna oltást. Ezzel szinte biztosan megfelelő védelmet tud biztosítani a saját maga számára” – fogalmazott a szakorvos.

A szakmai döntést nem hozhatnák meg a politikusok, mert így járunk, amikor “a politika próbál tudományosat játszani”. Ennek soha nem szabadna előfordulnia, hiszen emberéletekről van szó.

Dr. Kunetz szerint a harmadik és legfontosabb tanulság az, hogy “közel sincsen annyi beoltott ember itthon, amiről az állami média tudósít, hiszen a legjobb esetben is a kínai vakcinával oltottakat – amíg a helyzet nem tisztázódik – nem lehet ideszámítani.
Tehát, tessék továbbra is bátran felvenni a felajánlott oltást, akkor is, ha az a kínai!”

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek