2022. november 29. kedd

Csodaszép bolygót fedezett fel egy középiskolás gyakornok a NASA-nál

- Advertisement -

Aki dolgozott már gyakornokként, az pontosan tudja, hogy általában a leggázabb munkákat passzolják le. Olyanokat, melyeket mindenki más utál. Dokumentumokkal, iratokkal bíbelődni, kávét főzni, takarítani stb. Ez mindenhol így van. A gyakornokok örülhetnek, ha egyáltalán fizetést kapnak azért, amit csinálnak. Sok helyen már azt sem. Sőt! Aki menő fodrász akar lenni, annak számolnia kell azzal, hogy a gyakorlatáért ő fog fizetni a mesternek. Nincs mit tenni. 🙁

A NASA-t mindenki ismeri. Sokan úgy gondolják, hogy az a feladatuk, hogy embereket küldözgetnek az űrbe meg teleszkóppal kémlelik az eget. Nyilván ez IS a feladatuk, de a munka nagy része az különböző adatok elemzése, összevetése. Rengeteg papírmunka.

A 17 éves Wolf Cukier egy New York-i diák, aki a NASA greenbelt-i Goddard Űrrepülési Központjában töltötte éppen a gyakorlatát. Épp a TOI 1338b rendszer adatait elemezte, amikor felfigyelt valamire. A jelenség olyannak tűnt, mint egy napfogyatkozás, de az időzítése nem stimmelt. Tovább figyelte és kiderült, hogy egy bolygó az.

- -

A “TOI” rövidítés “érdekes tárgyat” jelent. Márpedig ez a bolygó rendkívül érdekes. Eleve egy csillag helyett kettő körül kering. Az egyik csillag 10%-kal masszívabb, mint a mi Napunk, míg a másik hűvösebb és homályosabb. Az egyharmada a mi Napunk tömegének. Az újonnan felfedezett bolygó hétszer nagyobb, mint a Föld. Nagyjából akkora, mint a Szaturnusz. Készítettek pár számítógépes vázlatot az adatok alapján és TOI 1388b olyan, mint egy hatalmas fürdőgolyó.

A TOI 1338 egy bináris csillagrendszer, mely a Festő csillagképben helyezkedik el. Körülbelül 1320 fényévnyire tőlünk.

A képeket hamar közzétették a neten, ahol futótűzként terjedt el és szép számban gyűjtötte a lájkokat.

Csodálatos nem?

Nagyon érdekes a felszíne!

Vélhetőleg nem fogunk ide költözni. 🙂

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek