2022. november 29. kedd

Csak óvatosan a nyitással! Az államtitkár szerint a magyar egészségügy nem élne túl egy negyedik hullámot

- Advertisement -

Úgy néz ki, hogy eljött a várva várt pillanat. A nyitások megkezdődtek. Ma reggelre 3.508.846 honfitársunk kapta meg az oltását. A kormány úgy döntött, hogy 4 millió beoltott állampolgárnál egy komoly nyitási folyamat veszi kezdetét. Úgy néz ki, hogy most már azt is tudjuk, hogy milyen jogosultságokat kapunk az oltási kártyánkkal.

Kérdés, hogy mi lesz a kulturális programokkal. Négymillió beoltottnál indulhatnak el a szabadtéri programok, védettségi igazolvánnyal meg akár a beltériek is. Ez persze még függ a miniszterelnök úrtól is.

Fekete Péter kulturális államtitkár tegnap tájékoztatta a kulturális szféra képviselőit arról, hogy mikor és hogyan várható a nyitás a kulturális programok terén.

- -

Állítása szerint: “a magyar egészségügy nem élné túl, ha berobbanna a járvány negyedik hulláma.”

Tény és való, hogy nagyon óvatosan kell kezelni a nyitás kérdését, ugyanis csúnyán visszaüthet. Vissza kell billenteni az emberek lelki egyensúlyát, ugyanis még fogalmunk sincs arról, hogy a karantén, a bezártság milyen mértékben okozott károkat az emberek lelki világában.

Az államtitkárság azt javasolta a kormányzatnak, hogy “3,5 milliós átoltottság utáni nyitás vonatkozzon a szabadtéri kulturális rendezvényekre is”.

Itt, nem feltétlenül a Balaton Sound-ra kell gondolni. Az állatkertek is ide tartoznak.

4 millió beoltott után újraindulhassanak a zárt térben tartott kulturális rendezvények is azok számára, akiknek van védettségi igazolásuk.

Ez azt is jelentené, hogy az ilyen intézmények dolgozóinak, színészeknek és a stábtagoknak is kelleni fog az oltás, illetve az igazolvány. Arról azonban nincs információ, hogy miként lehetne őket az oltási sorban előrébb sorolni. Azt sem tudjuk, hogy miként fog zajlani az oltottság ellenőrzése, ugyanis ez adatvédelmi szempontból egy meglehetősen kényes kérdés.

A 4 milliós limitet napokon belül elérjük, azonban ez nem jelenti azt, hogy mindenki számára kötelező lenne a nyitás. Óvatosan kell a dologhoz állni, gondos felkészülés kíséretében.

A Magyar Turisztikai Ügynökség korábban összeállított egy nyitási tervet, mely szerint 3,5 millió beoltottnál már megtarthatók lennének a 100 főnél nem nagyobb szabadtéri programok, igaz maszkban. Ezt követően a vendéglátóhelységek belső részének 30 százalékát meg lehetne nyitni. Zárt helységben maximum 100 fő, szabad téren maximum 500 fő, kültéren pedig 1900 fő lehetne jelen. A harmadik lépcsőben zárt helységben 500 fő, kültéren 1900 fő és a rendezvényhelyiségek kapacitásának 30 százalékát használhatnák ki. A negyedik lépcsőben pedig minden mehetne félházzal. Ezt pedig már a teljes nyitás követné.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek