2022. november 29. kedd

Budapest: Befalazták egy étterem bejáratát, a tulajdonost a rendőrök vitték el

- Advertisement -

A koronavírus-járvány miatt rengeteg vendéglátós került a csőd szélére. Mivel nincs bevételük, nem tudják fizetni az alkalmazottakat, a bérleti díjat és az egyéb költségeket. A helyzet pedig továbbra sem javul, március elsejéig még biztosan nem számíthatnak nyitásra. Egy budapesti bevásárlóközpontban is ez okozott hatalmas bonyodalmat. A tulajdonos és a bérlő nem tudott megegyezni a bérleti díj átütemezéséről, ennek pedig következményei lettek.

Az egyik budapesti bevásárlóközpontban befalazták egy étterem bejáratát, amire a bérlő úgy reagált, hogy festékszóróval fújt üzenetet a falra. “Engedjetek dolgozni, mi is élni akarunk, öt ember munkahelye ez.” Az akciót követően a férfit a rendőrség előállította.

Bár az éttermek elvitelre nyitva lehetnek, a forgalom a vírus miatt jelentősen megcsappant. “Most jelen pillanatban szinte lehetetlen a bérleti díjakat kitermelni, tehát annyira visszaestek a forgalmak” – mondta a Freshland franchise képviselője.

- -

A magyar tulajdonú étteremlánc helyzete hónapról hónapra, sőt, napról napra rosszabb. Éppen ezért azt szerették volna, ha módosítanak a bérleti szerződésen. Belementek volna a bérleti idő meghosszabbításába vagy a bérleti díj későbbi megemelésébe is, ha most haladékot kapnak. A pláza azonban nem egyezett bele ebbe, így azonnali hatállyal felmondták mind a budapesti, mind a győri bevásárlóközpontjukban működő étterem bérleti szerződését. Ezzel pedig kilenc ember állását vették el. “Most megpróbálunk valamilyen megoldást találni számukra, de egyelőre azt látjuk, hogy nem nagyon fogunk tudni” – nyilatkozott Ádám Ákos.

Ugyan decemberben az étteremnek megítélték a kormányzati bértámogatást, ám azt a mai napig sem kapták meg. Kedden reggel pedig már a gipszkartonnal körülvett étterem fogadta a dolgozókat, akik azonnal értesítették az étteremlánc tulajdonosát.

A tulajdonos a helyszínre sietett és teljesen érthető módon kiakadt. “”Mindenképpen a kompromisszumos megoldást szerettük volna. Ez az akció viszont egy olyan durva megnyilvánulás volt, amire nem számítottunk” – mondta Gyömbér Ákos.

A tulajdonos ezt követően festékszórót ragadott, majd ezt írta a gipszkartonfalra: “Mi is élni akarunk! Engedjetek dolgozni! 5 ember munkahelye ez!”

“Itt már azért az érzelmek úgy elragadják az embert, meg ez a feszültség, ami már hetek, hónapok óta vagy azt mondom, már lassan egy éve, benne van és nemcsak a vendéglátásban, akár a társadalomban, egyszerűen már nem találtam olyan formát, hogy ezt valahogy ki tudjuk mondani.”

Az áruház biztonsági szolgálata ezt látva értesítette a rendőrséget, akik előállították a férfit. A kerületi kapitányságra vitték, ahol négy órát töltött el és rongálás vétsége miatt eljárás indult ellene.

Az Árkád írásban reagált a történtekre, amiből kiderült, hogy tavaly fizetéskönnyítő megoldást kínáltak a Freshlandnek, de az étterem ezt nem kötötte meg. Hozzátették, hogy a szerződés felmondására azért volt szükség, mert a Freshland tetemes kintlévőséget halmozott fel, aminek egy része már jóval a pandémia előttről származik.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek