2022. november 29. kedd

Az orvosok mindenkit figyelmeztetnek! A kézfertőtlenítő használata megbetegedéshez vezethet.

- Advertisement -

Sokan vélik úgy, hogy a vírus okozta intézkedések zöme egy kapkodás volt. Nyilván az elsődleges szempont az volt, hogy megfékezzük a járványt. Már az oltások kifejlesztésének kezdetén is olyan vádak érték a kutatókat és a kormányt, hogy egy “tűzoltás” gyanánt beadott, elkapkodva fejlesztett vakcina kérdéses miként hat az egészségünkre a későbbiek során. Mert az oké, hogy “állítólag” nem kerülünk kórházba egy esetleges covid fertőzés során, de mi lesz velünk 15 év múlva?! Senki nem tudja… majd akkor megtapasztaljuk.

A fertőzés megjelenése óta a maszk és a kézfertőtlenítő hatalmas biznisznek számít. Minden kocsiban, táskában és otthonban lett belőle. Egy ilyen helyzetben ez teljesen természetes dolog, de még egy ilyen, egészségügyi szempontból fontos dolognak is vannak mellékhatásai.

Több ország is beszámolt arról, hogy megnövekedett a vírusos gasztroenteritiszes (gyomor-bélhurut) megbetegedések száma. A tudósok szerint a háttérben a kézfertőtlenítők nagyobb mértékű használata húzódhat. Ezek ugyanis kevésbé olyan hatásosak a norovírusokra.

- -

Az ausztrál egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy 2021 elején négyszeresére nőtt a gyomor-bélhurut járvány a gyermekgondozási intézményekben az elmúlt 5 év átlagához képest. Az ausztrálokon kívül még Új-Zéland és Tajvan is hasonló eredményeket tapasztalt.

Íme a gyomor-bélhurutot okozó vírusok egyike.

A gyomor-bélgyulladást legtöbbször a norovírus okozza. Ugyanúgy terjed, mint a legtöbb kórokozó. Összetapogatunk minden szennyezett felületet, majd megérintjük a szánkat. A legtöbb kisgyermekes szülő pontosan tudja, hogy mi ez a betegség, hiszen leginkább a gyerekek közt figyelhető meg. Óvodák, iskolák és hasonló gyermekgondozási intézmények a melegágyai a fertőzésnek.

A betegség hányást és hasmenést okoz. Leginkább télen tetőzik, melynek oka, hogy össze vagyunk zárva a belterekben, így könnyebben terjedhet a vírus.

A tudósok úgy gondolják, hogy az alkoholos kézfertőtlenítők túlhasználata játszik szerepet a növekvő megbetegedésekben. A fertőtlenítők iránit kereslet 16-szorosára nőtt a járvány kezdetével.

A baj, hogy a fertőtlenítés nem helyettesíti az alapos, szappanos-vizes kézmosást. A kézfertőtlenítők nem távolítják el rendesen a szennyeződéseket a kézről. Igazából a két eljárás inkább kiegészíti egymást, mintsem helyettesítené. Először kellene egy alapos kézmosás, majd utána egy alkoholos sterilizálás. Csak így lehetnénk biztosak. A fertőtlenítés önmagában nem tisztítás. Nem lehet a baktériumokat egy csettintésre elintézni. Nyilván rengeteg kórokozótól megszabadulhatunk egy fertőtlenítéssel is, de olyanoktól, mint a norovírus nem.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek