2022. november 29. kedd

Az operatív törzs alezredese mindenkit arra kér, hogy csak akkor menjen bevásárolni, ha nagyon muszáj

- Advertisement -

A múlt hét folyamén rendelték el az ideiglenes bezárást, ami annyit takart, hogy bizonyos üzletek és szolgáltatások szünetelnek március 22-ig. Ezen kívül az általános iskolákba és óvodákba sem lehet vinni a gyerekeket, így a szülőknek home officeba kell maradniuk, hogy felügyeljék a fiatalabbakat. Persze ezt csak azok a szülők tehetik meg, akiknek van lehetősége otthonról dolgozni. Úgy gondolják, hogy ez a fajta “bezártság” elegendő lesz ahhoz, hogy két hét alatt csökkenjen az új fertőzöttek száma.

Tény, hogy még csak pár nap telt el, de a számok még mindig növekvő tendenciát mutatnak, sőt a szakemberek úgy nyilatkoztak, hogy eddig még nem regisztráltak ennyi új fertőzöttet, mint, amennyit a mai nap közzétettek. Az újonnan regisztráltak értéke elérte a 9011 főt, ezzel pedig 498.183-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. Ezzel egy időben 130 kórházban kezelt páciens vesztette életét, így az elhalálozottak száma 16.627 lett.

Holnaptól kezdődik a hosszú hétvége és Kiss Róbert alezredes az operatív törzs mai (03.12) sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy arra a napra többen is rendezvényeket terveztek, ám ezzel szabályt sértenek, hiszen tilos ilyesmit tartani.

- -

A másik téma, amire kitért a bevásárlás volt. A legtöbb ember általában megrohamozza a boltokat, amint rájönnek, hogy egyik nap zárva lesznek. Valamilyen oknál fogva pánik övezi az ilyen napokat, mert attól félnek, hogy nem lesz elegendő ételük, italuk egy nap túlélésére.

Mivel évekre visszamenő tapasztalat is van ezzel kapcsolatban, így az alezredes mindenkit arra kér, hogy csak akkor menjen bevásárolni a hosszú hétvégén, ha az nagyon muszáj és fontos. Sajnos ilyenkor ugyebár akkora tömeg alakulhat ki, mely által lehetetlen megtartani a másfél méteres távolságot. Hozzátette most már egyre több eset van, mikor az emberek maszkhasználati szabályokat szegtek meg.

Galgóczi Ágnes, Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezető közzétett adatai szerint az új megbetegedések száma csúcsokat dönt. Hozzátette, hogy a brit mutáns variáns is nagyon gyorsan terjed a fertőzöttek átlagéletkora pedig 46 év.

A főosztályvezető asszony azt is hozzátette, hogy a háziorvosok ezen a héten az AstraZeneca vakcinával oltják be az embereket, ezzel szemben a hivatalos oltópontokon az orosz Szputnyikot és a Pfizert fogják használni. A legújabb Johnson&Johnson vakcinából hazánk 4,36 millió adagot lekötött, mely hamarosan megérkezik Magyarországra.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek