2022. november 29. kedd

Az indiai mutáns újra véget vet a szabadságunknak

- Advertisement -

Időről-időre újabb és újabb mutáció jelenik meg a világban, ami egyre gyorsabban terjedt és életveszélyesebb, mint az eredeti törzs. A koronavírus indiai variánsa hatalmas pusztítást végzett az országban, aminek sajnos még mindig nincs vége. Az elhunytakat máglyán égetik el, mert már sem idő, sem kapacitás nincs a temetésre. Szörnyű dolgok folynak a világban, arról pedig fogalmunk sincs, mikor lesz végre vége ennek a borzalomnak.

“Sajnos úgy tűnik, hogy a B 1.617.2 jelű indiai verzió keresztbe tehet akár már a nyári turistaszezonnak is – szemben azzal, amit sok hónapon át gondoltam, miszerint a nyár már nyugodtan telhet a fejlett világban” – fogalmazott Zsiday Viktor, pénzügyi szakember.

Magyarországon már elértük az ötmillió beoltottat, így újabb lazítások léptek életbe hazánkban. Az utcán már nem kell maszkot viselni, eltörölték a kijárási tilalmat, “megszűnt az üzletek, vendéglátó üzletek és más helyszínek a járványhelyzetre tekintettel elrendelt kötelező zárási időpontja, szabad a sport a közterületeken, legyen szó akár egyéni, akár pedig csapatsportról, magán- és családi rendezvény legfeljebb 50 fő részvételével korlátozás nélkül tartható, lakodalom pedig akár legfeljebb 200 fő részvételével korlátozás nélkül tartható meg. Továbbá szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén a szálloda, vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni a magánrendezvényen részt vevők elkülönítéséről, egyéb zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek tartható, egyéb szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható (gyűlés is), 500 fő felett csak a védett személyek vehetnek részt a szabadtéri rendezvényen, zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható, a 16–18 éves korosztály koronavírus ellen védett személy felügyelete nélkül járhat étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal” – mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

- -

Jelenleg itt tartunk, de a szakemberek aggódnak az indiai mutáns miatt. Valóban elgondolkodtató, hogy a variáns már jelen van Európában, sőt, hazánkkal szomszédos országokban is azonosították már. Zsiday Viktor szerint a nyári nyitások hatalmas bajt okozhatnak, még a beoltottak magas számának ellenére is.

Az elmúlt hetekben folyamatosan terjed az indiai mutáció, amely nemrég még alig volt érzékelhető, mostanra Nagy-Britanniában elérte a húsz százalékot. Vagyis az esetek húsz százalékában a fertőzöttek az indiai mutánst kapták el. Délkelet-Ázsiában példásan védekeztek a koronavírus ellen, ám mostanra már ott is óriási problémát okoz az indiai variáns.

Az indiai mutáció ötven százalékkal fertőzőbb lehet a brit variánsnál és az is előfordulhat, hogy részlegesen ki tudja kerülni a vakcinák adta védelmet is. A gyors terjedés arra utal, hogy “egyelőre ezt valószínűsíthetjük – ennek pedig hatalmas kihatása lehet a világgazdaságra” – fogalmazott a pénzügyi szakember. “Sajnos most olyan időket élünk, hogy nem fiskális és monetáris változók, hanem a vírus lehet gazdaságainkra a legnagyobb hatással.”

Amennyiben a számok igaznak bizonyulnak, “a variáns válhat július-augusztusra dominánssá Európában is. Ha ez így történik, akkor ez ellen még a 60-70%-os oltottság sem feltétlenül elegendő, és emiatt az eddig gondtalannak tűnő július-augusztusi turistaszezon is hatalmas pofont kaphat (kedvezőbb esetben a felfutás elhúzódhat őszre, de nehéz előre jelezni, mert nagyon bizonytalanok az adatok)”.


Zsiday Viktor úgy véli, “ez az egyre valószínűbbnek tűnő kockázat nincs benne a piacok gondolkodásában, és még komoly gondot okozhat. Habár valószínű, hogy még egy fentebb vázolt negatív forgatókönyv esetén sem lennének akkora gazdasági károk, mint a korábbi hullámoknál, de a gazdaságpolitikusok/befektetők által előrevetített nagy fellendülésben törés lehet, egyes szektorok pedig komoly pofont kaphatnak: kisebb növekedés, későbbi kamatemelés, kisebb kereslet az árupiacokon, nagyobb deficitek a költségvetésekben, stb…” – írta a szakember.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek