2022. november 29. kedd

Az FBI közel fél évszázad után fogta el a szökésben lévő gyilkost

- Advertisement -

Az FBI bejelentette, hogy közel év után sikerült elfogniuk és letartóztatniuk Leonard Rayne Mosest, aki 1971 óta volt szökésben.

Az Egyesült Államokban Martin Luther King 1968-as meggyilkolása után országszerte zavargások törtek ki. Április 6-án Moses több társával együtt Molotov-koktélt dobtak egy pittsburgi házba. Az épületben tartózkodó Mary Amplo súlyos égési sérüléseket szenvedett, majd pár hónap elteltével tüdőgyulladásban meg is halt. Mosest elkapták, letartóztatták és szabadlábra helyezés nélkül, első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.

1970-ben Moses még csak tizenhat éves volt. Egy évvel később, 1971 márciusában az ügyet a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság elé terjesztették. A fiatal fiú ügyvédei fellebbeztek a büntetés ellen Moses korára hivatkozva. Illetve azt is felhasználták, hogy a vallomástételkor nem volt jelen se szülő, se gyám, se ügyvéd.

- -

A fellebbezés sikeres volt, ugyanis az ügyben új tárgyalást írtak ki, ám Moses ezt már képtelen volt kivárni. Még ugyanebben az évben elhunyt a nagymamája, akinek temetését Pittsburgben tartották 1971. június elsején. A fiú úgy határozott, már nem tér vissza a büntetésvégrehajtási intézetbe és megszökött. Moses tehát szökésben volt az igazszolgáltatás elől, ezért felvette Paul Dickson személyazonosságát, amit egyébként 1990-ig használt. Utazó gyógyszerészként dolgozott Michiganben. Az FBI nyilvántartásai szerint Mózes szökevény évei alatt Rennie Hoskins és “Lukie” álneveit is felhasználhatta.

Moses végül lebukott, köszönhetően egy újabb bűncselekménynek, valamint a technológia fejlődésének. A férfit azzal vádolta egy gyógyszertár munkatársa, hogy nyolcvan hidrokodon tablettát lopott el. Az FBI 2020. november 12-én vette őrizetbe őt michigani otthonában. A férfit ujjlenyomata árulta el, ami megegyezett az 1968-ban levett ujjlenyomattal.

“Az FBI-nak továbbra is ezeket az új fejleményeket kell azonosítania és felhasználnia annak biztosítására, hogy a bűncselekményeket elkövetők bíróság elé kerüljenek” – mondta Michael Christman, az FBI Pittsburgh illetékes ügynöke.

Jelenleg kiadatási tárgyalás vár Mosesre, mielőtt visszaviszik őt Pennsylvaniába.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek