2022. szeptember 29. csütörtök

Ismét 200 felett a halottak száma, de a kormány megkezdte az enyhítést

- Advertisement -

Szombaton húsvét előtti szintre nőtt az új fertőzések száma. Ma reggelre 6296 megbetegedést jelentettek 36.800 teszt elvégzése után. A járvány kezdete óta több mint 720 ezren fertőződtek meg hazánkban.

Az oltás folyamatosan zajlik és a beoltottak száma 2 835 894 fő, melyből 1 197 685 már a második oltását is megkapta. A magyar lakosság 28%-a kapott oltást, ezzel második az uniós ranglistán. Ez 13 százalékkal jobb, mint az uniós átlag.

Közben megint elhunyt 206 honfitársunk, melyek nagy része idős, krónikus beteg volt. Ezzel együtt az elhunytak számra 23 417 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma is emelkedett. Jelenleg 270 353, melyből 10 484-et ápolnak kórházban. Ezek közül 1290-en vannak lélegeztetőgépen.

- -

Már szerdán elértük a 2,5 millió beoltottat, így a szigorú járványügyi intézkedéseken enyhített a kormány. A kijárási tilalom 22 órára lett kitolva, kinyithattak az üzletek, a szolgáltatások. A szállodák, éttermek és fürdők még mindig várják a sorukat, mely egyre égetőbb azokban a régiókban, mely a turizmusra épül. Kérdés, hogy ezzel kapcsolatban jár-e valamilyen privilégiummal az oltási igazolás. A vendéglátó üzletek csak elviteles módon szolgálhatják ki a vendégeiket, melyek csak a rendelés leadásának idejére mehetnek be az étterembe. Az óvodák és iskolák április 19-én indulnak újra. Az érettségik biztonságát védve a középiskolákban csak május 10-én áll vissza az oktatás, ahol csak írásbeli vizsga lesz.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi és bünteti a szabályok áthágását. Ahol nem tartják be az előírásokat, ott pénzbírságot szabnak ki, illetve bezárást rendelnek el.

Április 19-ig meghosszabbodik a schengeni belső határszakaszra ideiglenesen bevezetett határellenőrzés.

Az iskolai, bölcsődei, óvodai dolgozók oltása soron kívül zajlik a kórházi oltópontokon. Most Pfizer és Szputnyik vakcinákkal folytatják az oltást.

A járványból csak a védőoltás jelenthet kiutat. A regisztráltak száma már meghaladja a 4 milliót.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek