2022. november 29. kedd

Az Egyesült Államokban rengetegen mondanak le a második dózis vakcináról

- Advertisement -

Hazánkban a beoltottak száma elérte a 3.774.221 főt, ami azt jelenti, hogy hamarosan egy nagyobb volumenű nyitásra lehet számítani. Ez amiatt van, mert az emberekben van hajlandóság, hogy beadassák maguknak az oltást. Ha mindenki tüntetne ellene, akkor valószínűleg sehol sem járnánk.

Persze még így sem regisztrált mindenki oltásra, de már kezdenek vele megbarátkozni a sok rossz hír után. Korábban fenntartásokkal kezelték a vakcinákat, mert nem tudták pontosan, milyen hatással lesz rájuk, hogyan fogják magukat utána érezni, lesz-e valami komplikáció és így tovább. Vannak olyan vakcinák, amiket bizonyos betegségekkel rendelkezők nem is kaphatnak meg.

Míg nálunk még van egy réteg, akik tartanak a vakcinától és az elsőt sem nagyon szeretnék maguknak beadatni addig az Egyesült Államokban egészen másképp viszonyulnak az injekciókhoz. Ott sokan már megkapták az első dózist, ám valamilyen oknál fogva a második oltás időpontjára nem mennek el.

- -

A statisztikai adatok alapján ez nagyjából ötmillió embert érint. A New York Times emberei megpróbáltak utánajárni a dolognak és arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos oltások nemrég felröppent negatív hírei miatt nem mernek elmenni a második időpontra. Persze volt olyan, aki azt mondta, hogy ő már az első adagtól is maximálisan védettnek érzi magát, holott a teljes védettség csak a második dózis után néhány héttel alakul ki.

Arról nincsenek információk, hogy mi történik, ha valaki a meghatározott időn belül nem megy el és adatja be a második dózist. Szakemberek véleményét is kikérték az ügyben, akik bevallották, hogy előfordult, hogy a második adagot szállítmányhiány miatt nem tudták beadni.

Az Egyesült Államokban jelenleg is csak kettő fajta vakcinával oltanak a Pfizerrel és a Modernával. Korábban a Janssen oltóanyag is porondon volt, ám azt most felfüggesztették.

A lakosságot nemcsak telefonon, hanem SMS-ben és postai levél formájában is kiértesítik a második adag vakcina beadásának időpontjáról. Vannak oltópontok és háziorvosi rendelők, ahol szándékosan félretették a második dózist azoknak, akik már megkapták az elsőt.

Ti kaptatok már oltást?

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek