2022. szeptember 29. csütörtök

A valótlan testképet tükröző vizuális tartalom ellen harcol Németh Dorottya fitnesz-világbajnok

- Advertisement -

Az anyuka nőtársain szeretne segíteni, akik valószínűleg szintén átéltek olyan hullámvölgyeket, mint ő maga.

Németh Dórinak elege lett abból, hogy a közösségi média tele van valótlan testképet tükröző vizuális tartalommal. Mindössze néhány hete fogott bele, de már most mozgalommá vált, ami által nők ezreinek ad inspirációt és támogatást. A fitnesz-világbajnok azt szeretné, hogy mások ne szenvedjenek annyit szülés után, mint ő. Dóri folyamatosan posztol hasszorítós-pózolós-kontra valóságot tükröző képpárokat, mert arra szeretne rávilágítani, hogy teljesen normális, ha ilyen a női test szülés után.

Jelenleg közel negyvenezer követője van az Instagramon. Az édesanya nem vállal olyan együttműködéseket, amikkel nem tud azonosulni, sőt, nem is reklámoz olyan termékeket sem, amiket ő maga nem használ.

- -

Olyan cégekkel áll szerződésben, akiknek termékeit évek óta használja és rajongói felhasználóból lett az egyik reklámarcuk. Dórinak nagyon fontos, hogy az oldala ne egy reklámfelület legyen és úgy reklámozzon valamit, hogy az hiteles legyen.

“Jelenleg főállású anya vagyok, aki egy személyi edző és életmód-tanácsadó. Nem influencer vagyok, hanem sportoló, kétszeres fitnesz-világbajnok, ugyanis az első olyan negatívan cseng.” Dóri majdnem öt hónapja hozta világra második kisfiát és fontos volt számára, hogy minél tovább szoptatni tudja őt. Ezt pedig bármilyen diéta vagy edzés befolyásolta volna, így nagyon megviselte, hogy nem tehet semmit megváltozott teste ellen.

Első terhessége után hiperinzulinémiája volt, a szoptatás alatt is hízott tizenkét kilót. A második gyermek születése után Dóri megfogadta, nem hagyja, hogy elnyomják ezek az elvárások.

“A közösségi médiából az arcunkba tolják az anyák felé támasztott elvárásokat és a tökéletes fotókat, a hasleszorítós képeket. Egyik nap itthon ültem és azt éreztem, hogy ez ellen én tenni fogok, nem szeretnék hazudni, nem szeretném a kisfiammal az első évünket erre az idegeskedésre fecsérelni.
El is kezdtem ezt kommunikálni három hónappal a szülésem után, és abszolút pozitív fogadtatása lett. És ahogy láttam, hogy erre szüksége van az embereknek és nem vagyok egyedül, nyilván egyre bátrabban posztoltam én is a témáról. Azt vettem észre, hogy ahogy segítek másoknak, magamat is gyógyítom” – nyilatkozta.

A nők jelentős része szenved attól, amit a tükörben lát, de ezzel nincs baj – mondja Dóri. Küldetésének tartja, hogy segítsen anyatársainak kizökkenni ebből a rossz érzésből. Attól nem rossz anyák, mert nem érzik jól magukat a bőrükben. Fő, hogy ezek a nők ne hasonlítsák magukat másokhoz és ne keressék magukban a hibát. “Úgy néz ki, működik, ugyanis rengeteg pozitív visszajelzést kapok.”

Amikor Dóri abbahagyta az élsportot, harminc kilogrammot szedett magára. 94 kiló is volt, mert leállt a versenydiétákkal, naponta csak kétszer evett, reggel és este. Az edzések alatt ez a szám napi öt volt. Azt mondja, egy fitneszverseny után teljesen normális, ha az ember felszed tíz kilót. “Amikor hónapokig csak híztam, elfogadtam valahol, hogy kizsigereltem tizenkét évig a szervezetem, normális, hogy meg kell nyugodnia, majd visszaáll. Csak aztán amikor ez plusz 30 kilóig felment, az már az egészséget érinti. Ott le is mondtam magamról.”

“Világéletemben kockás hasat akartam” és 23 éves kora után már nem akart versenyezni. Dóri elhatározta, többé nem fogyaszt csirkemellet natúr joghurttal és salátával. Finomat akart enni, de ez is megoldható diétás verzióban. Több ételfotó is látható közöségi oldalán, ugyanis fontosnak tartja, hogy semmiről nem kell lemondani. Dóri úgy szabadult meg harminc kilótól, hogy evett pörköltet nokedlivel, de kicserélte az alapanyagokat.

“Rá másfél évre megvédtem a világbajnoki címemet, utána Európa-bajnok lettem és így vonultam vissza. Aztán jött az első kisfiam, akinél kialakult a terhességi cukorbetegség a sok versenydiéta miatt.”

Ez pedig melegágya volt az anyagcserezavarnak. Dóri a második terhessége alatt cukorbeteg lett, így kénytelen volt diétázni. Natúr hal, uborka, ez volt az utolsó hetek menüje. Ezért “a testem másodszor már nem változott meg annyira”. Dóri szeretné felhívni az édesanyák figyelmét arra, hogy a szülés utáni állapot átmeneti. Hagyni kell időt arra, hogy a test meggyógyuljon. A fitnesz-világbajnok nem fél megmutatni a testét, minden hibát szívesen felfed annak érdekében, hogy segíthessen másoknak.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek