2022. december 2. péntek

A szakemberek nem javasolják az orosz vakcinát, Magyarországon mégis engedélyezték

- Advertisement -

Értesülések szerint több szakértő is úgy határozott, hogy a továbbiakban nem vesznek részt a tanács munkájában.

Szijjártó Péter, külügyminiszter két millió adag vakcinára szerződött le Oroszországgal, ami egy millió ember beoltására elegendő. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) ugyan megadta a Szputnyik V vakcina vészhelyzeti felhasználási engedélyét, de az oltási program nem kezdődhet meg azonnal akkor, amikor az oltóanyag megérkezik Magyarországra. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a vakcina minden egyes gyártási tételéből mintát fog venni, hogy megvizsgálhassák azt. A folyamat legalább két-három hétig fog tartani és ez alatt az idő alatt megállapítják, hogy a szer megfelelő-e és csak ezt követően kerülhetnek majd az oltópontokra.

Az OGYÉI annak ellenére adta ki az engedélyt az orosz vakcinára, hogy a külsős szakértőknek aggályai voltak az oltóanyaggal szemben. A vakcinához csatolt dokumentumok ellentmondásosak voltak és több adat is hiányzott ahhoz, hogy kiadhassák az engedélyt az oltások megkezdésére.

- -

Azt, hogy a vakcina megfelel dokumentumokkal kell igazolni, ehhez pedig újabb vizsgálatokra van szükség.

“Tájékoztatni szeretnénk, hogy az engedélyezési folyamat a nemzetközi normáknak megfelelően történt, hatóságunk ugyanakkor a szakértői bizottságokban folyó munka részleteit, a szigorú titoktartási előírások következtében nem oszthatja meg a nyilvánossággal”. A Szputnyik V vakcinát jelenleg az NNK szakértői vizsgálják. Az OGYÉI – az NNK szakvéleményének függvényében támogatja a Szputnyik V vakcina felhasználását” – reagált az OGYÉI.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek