2022. szeptember 29. csütörtök

A mutáns brit koronavírus nemcsak gyorsabban terjed, de halálosabb is lehet

- Advertisement -

Az Egyesült Királyságban azonosított koronavírus variánsról tudjuk, hogy hetven százalékkal gyorsabban terjed, mint az eddigi koronavírus, ami ellen már megkezdődtek az oltások is. Korábban arról nem lehetett tudni, hogy veszélyesebb, azaz halálosabb kimenetelű-e, mint az eredeti változat. Boris Johnson, brit miniszterelnök a tegnapi nap folyamán azonban bejelentette, a Sars-Cov-2 vírus brit variánsa nemcsak gyorsabban terjed, de valamivel halálosabb is, mint a 2019 végén Kínába betörő vírus. Ez pedig azt jelenti, hogy a brit egészségügyi rendszer még nagyobb nyomás alá kerül majd.

Sir Patrick Vallance, a miniszterelnök tudományos tanácsadója elmondta, hogy egyelőre kevés adat áll rendelkezésre a brit variánsról, így a szakemberek nem tudnak megfelelő elemzéseket folytatni a halálozási és fertőzési adatokon. Vallance megerősítette a brit miniszterelnök kijelentését, miszerint a koronavírus ezen variánsa bár nem sokkal, de halálosabb, mint az eredeti vírus.

Eddig ezer hatvan év körüli beteget vizsgáltak, akiket az eredeti törzs fertőzött meg, közülük körülbelül tízen hunynak el a kór szövődményei miatt, míg ez a szám a brit mutáció esetében 13-14 fő. Más korcsoportoknál is hasonló az eredmény. A miniszterelnöki tanácsadó azt is hozzátette, hogy ezek a számok, eredmények még nem teljesen megbízhatóak és egyáltalán nem véglegesek, hiszen ahhoz, hogy kiderüljön mennyivel nagyobb a halálozási arány a mutációnál sokkal több adatra és elemzésre lenne szükség. Korábbi adatok szerint a brit vírusvariáns harminc százalékkal halálosabb az eredeti vírusnál.

- -

A brit vírusmutációt még tavaly szeptemberben azonosították a dél-angliai Kentben, de azóta már nemcsak az Egyesült Királyságban terjed villámgyorsan, ugyanis több más országban is találtak már fertőzötteket. Úgy tudni, hogy a Pfizer/BioNTech, illetve az AstraZeneca védőoltása is hatásos a brit variánssal szemben is, ám Vallance aggodalmát fejezte ki az iránt, hogy a vakcinák vajon a Brazíliából és Dél-Afrikából indult mutációk ellen is védelmet nyújtanak-e.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek