2022. november 29. kedd

“A jelenlegi szabályok fenntartása indokolt” – Március elsejéig maradnak a korlátozások

- Advertisement -

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy Magyarországon továbbra is érvényben maradnak a korlátozások. “A jelenlegi szabályok fenntartása indokolt” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás elmondta, hogy a kormány tegnapi ülésén áttekintették a gazdasági-és a járványhelyzetet, eszerint pedig szükségesnek tartják a novemberben bevezetett intézkedések hatályának meghosszabbítását. Így további egy hónappal, azaz március elsejéig még biztosan fenntartják a szigorításokat.

A miniszter hozzátette, hogy az enyhítés oltás hiányában a koronavírus-járvány harmadik hullámához, ezáltal pedig még durvább korlátozásokhoz vezetne. Valamint megkérte az országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrendet kilencven nappal hosszabbítsa meg. A kormány pusztán tizenöt nappal hosszabbítja meg és ezt meg is fogja tenni. Erre azért van szükség, mert enélkül a kijárási tilalmat nem rendelhetik el.

- -

Gulyás Gergely elmondta, hogy az enyhítés csak két esetben valósulhat meg. Az egyik, ha az aktív fertőzöttek száma jelentősen csökken, a másik pedig az, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre. Hozzátette, a kormány tisztában van azzal, hogy mely területeken okoz ez gondot. Mindannyian tudjuk, hogy a szolgáltatóiparról, azon belül a vendéglátásról van szó. Már tárgyaltak a magyar vendéglátók érdekképviseleti szerveivel és mindent megtesznek majd azért, hogy felgyorsítsák a bértámogatások kifizetését.

“Amikor lazítás lesz, akkor először a vendéglátóhelyeket fogjuk kinyitni” – mondta a miniszter.

“Az engedélyezési eljárást felgyorsítandó minden olyan a világban alkalmazott vakcinát, amivel több, mint egymillió embert oltottak be és amely egyébként veszélyhelyzeti engedélyt kapott, azt engedélyezzük, Magyarországon is ezt a veszélyhelyzeti felhasználást megkaphatja” – -nyilatkozta a vakcinabeszerzésről. A felhasználást a Nemzeti Népegészségügyi Központ is ellenőrzi.

Arra a kérdésre, miszerint a baloldal szorgalmazza a vendéglátóhelyek kinyitását, ami ellen tavasszal kampányolt, a miniszter azt mondta, “a baloldal mindent megtesz, hogy a vakcinákkal szemben bizonytalanságot keltsen. A kormány következetes, ezért akkor tudunk nyitni, ha ez nem jár az emberek életének és egészségének veszélyeztetésével”. A kormány folyamatosan konzultál a virológusokkal, ez lesz majd a döntés alapja. “A döntés felelőssége a mienk, de a szakemberek nem hagyhatók ki.”

Hozzátette, a vendéglátósok élete most nagyon nehéz, de csakis az oltás jelent hosszútávú megoldást, ha pedig molst kinyitnának, akkor csupán néhány hét alatt sokat romlana a helyzet és még szigorúbb korlátozásokat kellene bevezetni.

Gulyás Gergelytől azt is megkérdezték, hogy mi történik, ha több orosz vakcina érkezik Magyarországra, mint amennyit az emberek igényelnének. A miniszter azt mondta, jelen helyzetben nem beszélhetünk felesleges vakcináról és lényegtelen, hogy marad-e vagy sem, mert a gazdaság már akkora károkat szenvedett idáig is, hogy az oltások költségén már nem múlik.

Felmerült az a kérdés is, hogy az érettségizők visszaülhetnek-e az iskolapadba, hogy kellőképp felkészülhessenek a vizsgára. Gulyás azt mondta, március elsejéig nem lesz változás, csak remélni lehet, hogy még az érettségi vizsgák előtt ki tudnak nyitni.

A kínai Sinafarm vakcinából a kormány igyekszik annyit rendelni, amennyit gyorsan lehetséges, a következő hónapban ötszázezer adag lenne a reális. Gulyás azt reméli, hogy a vakcina minél előbb engedélyt kap, mivel a szomszédos országokban már oltanak vele. Azt is megkérdezték tőle, hogy az oltás során a miniszterek mikor kerülnek sorra. Gulyás erre azt válaszolta, hogy reméli, hogy sorra kerül, “mert ha nem, az azt jelenti, hogy nem sikerült elég vakcinát szerezni”.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek