2022. november 29. kedd

A dupla mutáns vírus után tripla mutáns tartja rettegésben egész Indiát

- Advertisement -

Indiában tombol a koronavírus-járvány, ráadásul az országban a dupla mutáns után tripla mutáns vírust is azonosítottak. A második hullámban naponta háromszázezer az új fertőzöttek száma, míg tavaly szeptemberben ez a szám még a napi százezret sem érte el. A világon több koronavírus-mutáció jelent meg, de úgy fest, ez az indiai az eddigi legveszélyesebb.

Egy 58 éves férfi a mentőben hunyt el, mivel négy kórházban sem tudták fogadni a helyhiány miatt. Fia, Kanwaljit Singh úgy emlékezett, szívszorító nap volt”. Az indiai színész elmondta, édesapja még most is élne, ha időben megkapta volna az egészségügyi ellátást. Ám a kórházak telítettek, sőt, sem a rendőrség, sem az egészségügyi hatóságok, sem a kormányzat nem nyújtott nekik segítséget.

Uttar Prades, India legnépesebb északi tagállamában a helyzet már válságos. A 240 millió lakosú állam az első hullámot még jól átvészelte, de most, a második hullám térdre kényszeríti az egészségügyet és rettegésben tartja az embereket. Az indiai variáns tüskéi már két helyen módosultak, ami azt jelenti, hogy az eddigi mutációknál gyorsabban terjed és a kifejlesztett vakcinák ellen is sokkal ellenállóbb. Indiában a megbetegedések hatvan százalékának oka már ez a variáns. Ám nemcsak ebben az országban azonosították, hanem megjelent már Angliában, Németországban, Dániában és Belgiumban is.

- -

Az ország tesztközpontjai túlzsúfoltak, a betegeket pedig visszafordítják a kórházak bejáratainál. Lucknow-ban napi huszonnégy órán át égnek a halottakat égető máglyák. India 1,3 milliárd lakosa között rohamosan terjed a koronavírus, a napi fertőzöttszám eléri a háromszázezret.

“Elképzelhetetlen állapotok uralkodnak” – fogalmazott Davinder Prasad. “Hogyan lehet betartani a távolságtartás két méteres szabályát egy túlzsúfolt országban? India 1,3 milliárd lakosa két méteres távolságtartással lefedné az egész földet” – mondta kissé túlozva Prasad, majd azt is hozzátette, hogy hazája minden idők egyik legnagyobb válságát éli meg.

A nyugat-indiai Nashik kórházában, Mumbaihoz közel huszonkét beteg vesztette életét, mert szivárgott a központi oxigéntartály. Az áldozatok fele éppen lélegeztetőgépen volt, amikor a szivárgás miatt az oxigénellátás leállt.

Új-Delhi kórházait pedig fenyegeti az oxigénhiány, már az utolsó készleteket élik fel. A fővárosban szigorú korlátozásokat rendeltek át, egyelőre egy hétre, de ez még nem végleges. A miniszterelnök bejelentette, hogy mindent megtesznek azért, hogy növelni tudják a kórházi kapacitásokat, a gyógyszerek mennyiségét és az oxigénellátást.

Bhramar Mukherjee elmondta, “Indiai nem tanult más országok, Brazília vagy az Egyesült Királyság példájából”. Indiát felkészületlenül érte a járvány második hulláma. Az egész országban tombol a koronavírus-járvány. A kór eddig 182 ezer ember halálát követelte.

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek