2022. szeptember 29. csütörtök

8 szerző, akinek világszerte csupán egyetlen könyve lett sikeres

- Advertisement -

Nem létezik olyan író, aki ne arra vágyna, hogy könyve minél népszerűbb és sikeresebb legyen. Ugyanakkor az is előfordul, hogy egy-egy szerző mindössze egy emlékezetes könyv írójává válik, vagyis az azt követő művei már ennek hátterébe szorulnak. Ezek a művek általában csak árnyékai az elsőnek, ami meghozta számukra a sikert és a hírnevet.

Cikkünkben számba vesszük azokat az írókat, akik egyetlen könyvvel váltak híressé, de emellett számos más művet is szereztek, amiket nyugodt szívvel felvehetnénk az olvasólistánkra.

Emily Brontë – Üvöltő szelek

- -

Emily Brontë költő és csak egyetlen regényt írt, ami világhírűvé tette őt. A könyv 1847-ben jelent meg, de akkor még szinte észrevétlen maradt. A gótikus regény csak a 19. század végén kapott elismerést és kiváló helyet az angol irodalomban. Ekkor az írónő mindössze harminc éves volt.

Az Üvöltő szeleket a 20. században filmesítették meg, többször is. Az 1939-es változat főszereplője Laurence Olivier, az egyik legismertebb hollywoodi színész volt. Egy másik népszerű adaptációban Juliette Binoche játszotta a főszerepet.

A regény mellett költészete is kiváló olvasnivaló.

Oscar Wilde – Dorian Gray arcképe

Dorian Gray arcképe Oscar Wilde, drámaíró egyetlen kiadványa. Mindössze három hét alatt írta és 1890-ben adták ki a Lippincott Monthly Magazine-ben. A szerző hatalmas hírnévre tett szert. Egy évvel később a mű külön könyvként is megjelent. Az emberek igyekeztek betiltatni a könyvet, mert szerintük erkölcsileg nem megfelelő. Wilde úgy vélte, hogy művében mindenki a saját bűneit látja.

Ezen kívül ő szerezte A canterville-i kísértet című regényt, ajánlott még 1881-es verseinek gyűjteménye.

Bram Stoker – Drakula

Bram Stoker számos novellát és regényt írt, de a legismertebb a vámpír arisztokrata gróf, Drakula története lett, amit 1897-ben adtak ki. A kritikusok jó véleménye ellenére a regény az első években nem hozta meg a várt sikereket. A regényből készült 1922-es film tette népszerűvé Drakula figuráját, ezzel pedig Stoker regényét.

Ajánlott még: A fehér féreg fészke

JD Salinger – Zabhegyező

Salinger az 1940-es években kezdte karrierjét, de valódi hírnevet az 1951-es Zabhegyező hozta meg számára. Számos nyelvre lefordították, világszerte 65 millió példányban kelt el, de film máig nem készült belőle. Mind a mai napig évente körülbelül egymillió példányt értékesítenek belőle. A regényt több amerikai államban és több országban is betiltották.

A magyar olvasók 1964-ben ismerkedhettek meg a regénnyel, Gyepes Judit fordításában, Zabhegyező címmel. Az eredeti angol címhez azonban, jobban hasonlít Barna Imre tolmácsolása, a 2015-ben megjelent Rozsban a fogó.

A történet egyes első személyben íródott és tinédzser fiúról, Holden Caufieldről szól, aki a harmóniát keresi a világban. A fiú út közben rengeteg kalandba keveredik, lázadása pedig teljesen eredménytelen, így végül egy elmegyógyintézetben köt ki.

A szerző megtiltotta, hogy művéből filmet vagy színházi darabot készítsenek.

Ajánlott még: Kilenc történet és novellái

Alexander Griboyedov – Az ész bajjal jár

A szerző a vígjátékot 1823-ban írta. A regénynek négy felvonása van.

Szofja Pavlovna egy fiatal, gazdag moszkvai hölgy, aki apja titkárával enyeleg. Apjának azonban, nem tetszik, hogy gazdag férfi lesz a veje. Majd feltűnik Alexandr Csackij, aki egy régi jó barát, de Szofja hidegen fogadja, pedig a férfi szereti őt. A történet még tovább bonyolódik, amikor az apa jelöltje is belép képbe.

Ajánlott még: A fiatal házastársak

Edmond Rostand – Cyrano de Bergerac

Rostand a sikert 1894-ben tapasztalta meg, a párizsi költőről és párbajtársáról szóló Cyrano de Bergerac című könyvének köszönhetően.

Ajánlott még: Messzi hercegkisasszony és A regényesek

Colleen McCullough – Tövismadarak

Az ausztrál író az 1977-ben megjelent Tövismadarak című regényének köszönhette hírnevét és népszerűségét. Közel harminc millió példány értékesítettek belőle. A könyvből 1983-ban egy négy epizódból álló tévésorozat is készült.

A családi történet egy madár legendáján alapul, bár a mítoszt soha, senki nem erősítette meg, mégis úgy vélik kelta származású lehetett.

Egy katolikus pap és egy nő nagy szerelme áll a regény, valamint a belőle készült filmsorozat középpontjában, amely 1983-as bemutatása óta letaszíthatatlan a toplistákról. A Magyar Televízió elsőként 1990-ben tűzte műsorra a regényből készült amerikai tévésorozatot. Ralph és Maggie felejthetetlen szerelmének történetét nézők millió kísérték figyelemmel.

Ajánlott még: Tim és Az érintés

Alan Milne – Micimackó

Milne híres drámaíró volt, mielőtt megalkotta volna Micimackó történetét. A bolondos medve annyira sikeres lett, hogy minden más műve a háttérbe szorult. Emellett esszéit rendszeresen publikálták.

Milne-nek egyáltalán nem tetszett, hogy gyermekkönyv írónak könyvelték el őt. Végül feladta azok írását, majd fia, Christopher Robin kapott ihletet, amivel hírnevet szerzett, még apját is maga mögé utasította.

Ajánlott még: A Vörös Ház rejtélye

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek