2022. december 2. péntek

8 bizonyíték, hogy miért nem érdemes a nőknek magassarkú cipőt viselniük

- Advertisement -

A középkori Ázsiában egy megszokott hagyomány volt, hogy a lányok lábait szorosan bekötözték és így megállt a növekedésben. Abban az időben, ha egy nőnek nagyobb lába volt, azt kirekesztették és szinte esélye sem volt, hogy férjet kapjon magának. Az eredménye ennek az lett, hogy rengeteg megrepedt csontú, bicegő feleséggel lett “gazdagabb” az ország. Változott valami manapság? Egyes munkáltatók megkövetelik, hogy az alkalmazott hölgy a hét 5 napján napi 8 órában magassarkúban álljon. Igényes, szép…de a lábaknak nem jó!

Nézzük meg a dolgot egy kicsit mélyebben…

Alapjában véve a nők nem értenek egyet azzal, hogy a magassarkú károkat okozhat a lábaknak. Legalábbis nincs egyensúlyban azzal, hogy mennyire jól mutat a lábon egy igényes cipő.

- -

A #KuToo nevű japán kampány tagjai előterjesztették a munkáltatóknak, hogy a nők hordhassanak kényelmes cipőket a munkahelyeken, akár egy irodában is. A “KuToo” szó a japán “cipő” és “fájdalom” szavakból áll össze.

Egyes Hollywood-i sztárok is a dolog ellen állnak

Egyes színésznők szerint a magassarkú kényelmetlen és beteges. A 2018-as Cannes-i filmfesztiválon Kristen Stewart eléggé kihangsúlyozta a véleményét a dress code ellen. Fogta és levette a cipőjét a fotósok előtt.

Tiffany Haddish és Maya Rudolph egy díjátadón a cipőjükkel a kezükben léptek fel a színpadra. Egyikőjük mezítláb volt, míg a másik papucsban.

Hol a probléma?

Ebben nagy szerepet játszik a marketing és a divat. Ezek azt mutatják, hogy a lábbelikre nem, mint kényelmes segítségre kell gondolni, hanem mint művészet és dizájn. Egyes gyártók azért próbálják rávenni az embereket a kényelmes lábbelikre. Ezt a legkülönfélébb eszközökkel próbálják elérni. A Trónok Harca sorozat nagy sikerére való tekintettel az adidas cég kiadott egy “Thrones Game” sorozatot, mely mintázata a nagy sikerű sorozat nyomán készült.

Kik nem tudnak lemondani róla?

Az Oroszországban élő nők körében például rendkívül népszerű. Ők képesek egy nyaralásra is a legkényelmetlenebb -de legszebb- cipőjüket vinni. Képesek Róma vagy Isztambul régies, macskaköves negyedeiben botorkálni abban bízva, hogy így még több figyelmes tekintetet tudhatnak magukénak. Az orosz nőknél a divat mindig is borzasztóan erős szempont lesz. Az orvosok náluk 2014-ben komolyan elgondolkodtak a magas sarkú cipők betiltásán, amelynek állandó viselése ízületi sérülésekhez vezet.

Idővel jobb lehet?

Akik szeretik a sportcipőket, azoknak nem kell panaszkodniuk. Egyre klasszabb, menőbb cipőket csinálnak a gyártók. Ezek nem mennek ki a divatból. A cipőiparban az egyik új áttörést a 3D nyomtató bevezetése hozhatja. Képesek lesznek egyénileg az ember lábára tökéletesen passzoló cipőket gyártani.

Ezt próbálják az elegáns cipők gyártásánál is bevezetni. Egyes gyártók nem csak 3D-s nyomtatást, hanem lézerest vágást is alkalmaznak.

Az orvosok sosem fáradnak bele abba, hogy emlékeztessék a nőket a magassarkú viselésének veszélyeire.  Gyakori viselése súlyos betegségekhez vezet. A lábak természetellenes helyzete a test súlypontjának megváltozását, a lábfej torlódását és az izmok feszültségének növekedését okozza. Duzzanatok, lúdtalp, visszeres panaszok és súlyos derékfájdalmak kialakulását hozhatja.

Az orvosok azt tanácsolják, hogy válasszunk olyan cipőt, ami egyenletesen elosztja a súlyt és csökkenti a boka nyújtásának kockázatát.

Kerüljük a szoros cipőket, amelyek összenyomják és deformálják az ujjakat.

Úgy válasszuk a méretet, hogy a lábak ne tudjanak csúszkálni benne. A súrlódástól tyúkszem jöhet létre.

A sportcipők értékesítése a szemünk előtt növekszik

2014-ben a Nike több mint 16 milliárd dollárt szerzett csak a sportcipők eladásából. Az Adidas-nál ez a szám 8 milliárd dollár. 2018-ban a Nike 22, az Adidas 12 milliárdod kaszált ugyanezen.

Manapság mindenféle ízléshez lehet találni cipőt. A különleges ritkaságok egy vagyonba kerülnek. Limitált kiadások, egyéni tervezések stb. Vannak manapság több millió dollárt érő gyűjtemények is szerte a világban.

Mit gondoltok? Ti hogy álltok a kérdéshez? Írjátok meg kommentben a véleményeteket

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek