2022. szeptember 29. csütörtök

71 éves Agnetha Fältskog az ABBA sztárja, de még mindig lenyűgözően néz ki

- Advertisement -

Az ABBA nevű svéd eurodiszkó-együttes a világ egyik leghíresebb csoportja. Slágereik olyan ikonikussá váltak, hogy gyakorlatilag nincs ember, aki ne ismerné őket. Még azok is táncolnak dalaikra, akik évekkel azután születtek, hogy az együttes feloszlott.

Egyik tagjuk, név szerint Agnetha Fältskog, a gyönyörű szőke hajú, ki milliónyi férfi szívét nyerte el, most csendes és visszahúzódó életet él Svédország egyik szigetén. Információk szerint nagyon sok időt tölt unokáival, akik még túl fiatalok ahhoz, hogy megértsék, mennyire népszerű volt nagymamájuk egykoron.

Agnetha 1950. április 5-én látta meg a napvilágot a svéd Jönköping városában. Már egészen kicsi korától fogva érdeklődött a zene iránt, s a család minden tagja tudta, hogy egy nap sztár lesz belőle. Öt éves volt mikor megírta első dalát, zongorázni pedig szomszédjánál tanult. Mikor betöltötte a 8. életévét szülei úgy döntöttek zongoraórára íratják.

- -

Fiatal tinédzser éveiben két barátjával karöltve, megalapította első együttesét a “The Camberst”. Annak ellenére, hogy Svédországban több fellépésük is volt, Agnetha hamar átpártolt egy másik zenekarhoz, mely a Bernt Enghardt nevet viselte. A zenekar révén körbeutazták Svédországot, ám emellett Agnetha telefonosként dolgozott egy autógyártó cégnél. Sajnos hamar kiderült, hogy a kettő együtt nem fér össze és Agnetha teljesen kimerült. Olyannyira fáradt volt, hogy volt mikor munka közben ájult el.

Anyja ekkor döntött úgy, hogy megmondja neki: “Vagy normális emberként dolgozol, vagy teljes mértékben az éneklésnek szenteled az életed.” A fiatal lány utóbbi mellett döntött és a többi ugye már történelem.

Agnetha szülei

17 éves volt, mikor kiadta első kislemezét, mely svéd eladási lista 1. helyén szerepelt. Ennek révén egyik napról a másikra vált népszerű előadóművésszé hazájában. Ekkor hívta fel magára Björn Ulvaeus figyelmét, aki 1971-ben a férje is lett.

“Emlékszem, hallottam Agnetha első kislemezét a rádióban. Volt valami különleges a hangjában és az a tény, hogy ő maga írta ezt a dalt, varázslatos volt.” – mondta Benny a BBC Agnetha: Abba and After című dokumentumfilmjében.


A csapat akkor vált igazán híresség, mikor Benny Anderson beleszeretett Anni-Frid Lyngstadba. 1972-ben négyen együtt kiadták a “People Need Love” című dalt és “Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid” néven léptek fel. Nevük azonban megváltozott, mikor úgy határoztak, hogy részt vesznek az Eurovíziós Dalfesztivál svéd kvalifikációs versenyén. Abban az évben a harmadik helyen végeztek és Agnetha felidézte, mennyire megkönnyebbült, hogy nem nyertek, mert Björn gyermekét hordta a szíve alatt.

1974-ben ismét nekiugrottak a versenynek, amit meg is nyertek a “Waterloo” című örök slágerükkel. Ezután az egész világot ellepte az ABBA őrület. Sorba adták ki a jobbnál jobb slágereket, például a Dancing Queent, a The Winner Takes It Allt, a Money, Money, Moneyt, a Fernandot, a Mamma Miat és még sok mást.

“Sikerült 10-12 év alatt létrehoznom egy házasságot, gyermeket szülnöm, elválnom és zenei sikereket elérnem.” mondta Agnetha a SvergiesRadio-nak. “Nem volt könnyű, ezt elárulhatom. Nem volt könnyű elmenni otthonról, főleg, hogy Björn is távol volt. Otthagytuk gyermekeinket, de gondoskodtunk arról, hogy vigyázzanak rájuk.” – folytatta.

“Megpróbáltunk egy egyensúlyt felállítani. Ha 14 napig távol voltunk, akkor utána 14 napig otthoz voltunk.”

A “The Winner Takes it All” című dalt Agnetha és Björn válásáról írták, és elmondása szerint ezért adta elő olyan érzelmesen. “Björn és én megbirkóztunk a szívfájdalommal” – mondta a Daily Mailnek . „A szerelemben sok hullámvölgy van, de én továbbra is optimista vagyok. Nem zártam be egyetlen ajtót sem.”

Az ABBA nem sokkal Benny és Frida válása után feloszlott. A csoport több millió lemezt adott el, és bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is, mert hihetetlen hatással voltak a zeneiparra.

Agnetha 2021-ben

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek