2022. november 29. kedd

7 jel, ami arra utal, hogy a gyereket rosszindulatú nagyszülök veszik körül

- Advertisement -

Sokak számára a nagyszülők nagyon jó emberek, hisz szorosabb kapcsolatot ápolnak unokáikkal, mint saját gyermekeikkel. Úgy gondolják, hogy nekik joguk van egy kicsit elkényeztetni, édességekkel tömni és ajándékokkal elhalmozni őket, ám ez nem feltétlenül van így. Sajnálatos módon a nagyszülők néha nagyon egoisták, sőt igazi manipulátorok tudnak lenni. Ha azt gyanítod, hogy a nagyszülők nyomást gyakorolnak az unokáikra, akkor nem kell megijedni, vannak megoldások, amiket be lehet vetni ellenük. Mostani cikkünkben 7 olyan jelet hoztunk el, amik arra utalnak, hogy mérgező nagyszülők veszik körül a gyerekeidet, illetve néhány megoldást, amit használhatsz a probléma orvoslására.

1, Aláásnak téged, mint szülő

A mérgező nagyszülők számára soha nem lesz semmi elég jó, mert ők mindig mindent jobban tudnak másoknál. Ebből kifolyólag gyakran aláássák azokat a dolgokat, amiket szülőként mondasz vagy csinálsz. Az ilyen nagyszülők nem tartják tiszteletben az általad beállított szabályokat és határokat.

- -

2, Folyamatosan megkérdőjelezi a döntéseidet

Előfordul, hogy szülőként megengeded a gyerekednek, hogy kicsivel több ideig számítógépezzen vagy játsszon a mobiltelefonodon. Ha a nagyszülő viszont nem engedélyezi ezt és ez többször előfordul, akkor rossz hírünk van. A mérgező nagyszülők sajnos minden döntésedet megkérdőjelezik, sőt akár a gyermeked előtt is vitába szállhatnak veled.

3, Bűntudatot kelt, hogy manipulálhasson

Mérgező nagyszülők gyakran használják a manipulációt arra, hogy a gyerekei és az unokái azt tegyék, amit akarnak. Ha gyerekként ezt tapasztaltad, akkor valószínű a nagyszülő az unokáinál is ugyanezt fogja alkalmazni. Ilyen mondatokkal próbálhatnak manipulálni:

Ha nem adsz puszit, sírni fogok!;

Szóval már nem szeretsz engem annyira, hogy…;

Gondolom a temetésemen sem sírnál…

4, Gyakran játsszák az áldozatot

Gyakran játsszák az áldozatot annak érdekében, hogy másokat manipuláljanak. Ez persze lehet tudatos, de tudat alatti is. A nagyszülők sűrűn hangsúlyozzák, hogy mennyi mindent tettek és áldoztak fel gyerekeikért valamint unokáikért. Ez nagyon rossz hozzáállás.

5, Megpróbálják megvenni az unokák szeretetét

Teljesen rendben van, ha a nagyszülők egy kicsit elkényeztetik az unokákat, viszont az már csöppet sem egészséges, ha ajándékokkal próbálják a szeretetüket megvenni. Gyakran drága ajándékokkal halmozzák el őket, még akkor is, ha te, mint szülő ezt nem engedélyezed. Az általuk vásárolt ajándékokat arra használják, hogy manipulálják az unokákat.

6, Kedvenc unokákat választanak

Ha a nagyszülők úgy döntenek, hogy az egyik unokájukat meglátogatják, de a másikat figyelmen kívül hagyják, az a toxikus kapcsolat figyelmeztető jele lehet. A nagyszülők a gyerekeik összehasonlításával is játszadoznak és olyan mondatok hagyhatják el a szájukat, mint például: „Nem vagy olyan okos, mint a húgod” vagy „A testvéred jobban csinálta.”

7, Úgy vélik, hogy jogosultak minden időt unokáikkal tölteni

Egy mérgező nagyszülő életében más nagyszülőknek nincs helye, ezért tesznek meg mindent ezért, hogy megszeressék őket. Nem akarják senkivel megosztani az unokáikkal töltött időt, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a lehető legtöbb időt töltsék együtt.

Bónusz: Mit lehet tenni a mérgező nagyszülőkkel az egészséges kapcsolat kiépítése érdekében.

Beszélj a mérgező nagyszülőkkel: Mondd meg nekik, hogy érzed magad a cselekedetei illetve a gyerekeidet érő befolyásuk miatt. A legtöbben azt gondolnák, hogy tökéletesen tisztában vannak azzal, miként érzel, de ez nem igaz. Muszáj nekik megmondani, hogy gondolod a dolgokat.

Állíts fel határokat: Te vagy a szülő így te tudod mi a legjobb a gyerekednek. Ha a csemetédnek be kell tartani egy megfelelő étrendet, vagy mindennap ugyanakkor kell lefeküdnie aludni, esetleg csak bizonyos összegű ajándékokat kaphat akkor erről tájékoztasd a nagyszülőket is, és ügyelj arra, hogy betartsák, amit mondasz.

Legyél aktív hallgató és értékeld az aggodalmukat: Ha a szüleid nem értenek egyet veled, akkor is maradj nyugodt és ne vedd személyeskedésnek. Hallgasd meg a véleményüket, majd magyarázd el miért döntöttél úgy, ahogy. Mond el neki, hogy megérted az ő problémáit is, de a te gyerekeidről van szó. Ezen kívül ne felejtsd el megköszönni, a nagyszülőnek, hogy szereti és óvja a gyereked.

Egy ideig korlátozd a kommunikációt: Ha már mindent megpróbálták, de semmi sem működött, akkor egy időre a gyereket el kell tiltani a nagyszülőtől. Ha nem akarod a teljes kommunikációt megszüntetni, akkor megengedheted, hogy felügyelet alatt beszéljenek egymással.

Neked is ilyen nagyszüleid voltak?

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek