2022. szeptember 29. csütörtök

6 évesen megbetegedett. 70 éve él abban a gépezetben, ami életben tartja

- Advertisement -

A gyermekbénulás egy vírusos, fertőző betegség, amely nagyon súlyosan megbetegíti az embereket. Az érintettek súlyos légzési problémákkal élnek…

A texasi dallasi Paul Alexander 1952-ben, hat évesen gyermekbénulást kapott. A betegség könyörtelen volt számára – nyaktól lefelé megbénította. Kiskora óta egy vastüdőnek nevezett gép tartja életben, amely lehetővé teszi számára, hogy lélegezzen. Alexander ma, 76 évesen szinte minden percét a készülékkel tölti. Sajnos 2015-ben életveszélyes helyzetbe került, amikor a gép meghibásodott. 

Az első vastüdőt Philip Drinker és Louis Agassiz Shaw készítette el 1927-ben, a Harvard egyetemen, és 1928-tól kezdték használni. Széngázmérgezés kezelése volt a cél, végül a gyermekbénulás-járványok idején lett igazán komoly haszna.

Nem régen feltöltött egy videót a YouTube-ra, ahol segítséget kér.

Paul hat éves kora óta vastüdőben van. A gép alkatrészeinek gyártása már régen leállt. Abban a nagy reményben készítettük ezt a filmet, hogy lesz valaki, aki segít nekünk.

Mi a helyzet manapság?

- -

Richard Bruno klinikai pszichofiziológus és a Nemzetközi Polio Oktatási Központ igazgatója beszélt a gyermekbénulás ma alacsony kockázatáról. De ez nem jelenti azt, hogy a probléma nem létezik. A fenyegetés “alszik”, és bármikor aktiválódhat, ha a gyermek nincs beoltva.

Manapság nagyon népszerű, hogy nem oltják be a gyerekeket. Sajnos a szülőknek fogalmuk sincs, mi az a gyermekbénulás, így nehéz meggyőzni őket a veszélyeiről. Történelmünk során számos járványa volt ennek a betegségnek. Például 1952-ben Amerikában, amikor több mint 58 000 beteg betegedett meg, ebből 21 269 ember bénult meg és 3 145 halt meg. A színházakat és az uszodákat bezárták, a családok pedig távol tartották gyermekeiket társaitól, mert féltek a fertőzéstől. Amikor megjelentek a vastüdők, a kórházak hemzsegtek ezektől a gépektől. Úgy néznek ki, mint a víztartályok, de ez nem számít, hiszen életeket mentettek meg.

Szerencsére 1955-ben, miután az amerikaiak hozzáfértek a vakcinához Jonas Salk által, 1979-re teljesen felszámolták a gyermekbénulást. Néhány beteg azonban, aki 1979 előtt nem részesülhetett kezelésben vagy gyógyszeres kezelésben, élete végéig légzési problémákkal küzdött, de a hatalmas vasgépnek köszönhetően túlélték.

A légzőtartályt a Dimes March nevű cég szállította és üzemeltette. Vákuumot hoz létre, amelynek segítségével mechanikusan szívja be az oxigént azoknak a betegeknek a tüdejébe, akiknek központi idegrendszerét és légzési funkcióját tönkretette a halálos vírus. Ha valaki vastüdőre került, akkor a hátralévő életében nem is tudott lejönni róla.

Brady Richards önként jelentkezett, hogy segítsen, miután megnézte Paul 2015-ös filmjét. Lelkes szerelő, és szereti a munkáját, ezért úgy gondolta, lesz elegendő tudása a munka elvégzéséhez. Néhány hónap múlva megjavították a készüléket, ami Paul számára az életének szerves része.

Amikor valami ilyesmiben élsz, úgy éred a tested részévé válik. Ha valaki megérinti ezt a vastüdőt, olyan, mintha hozzám nyúlna. És bármilyen furcsán is hangzik, azt hiszem, ez a gép az én részem.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek