2022. november 29. kedd

6 családtípus, mely mind a szülőket, mind a gyerekeket egyaránt mérgezi

- Advertisement -

Mindegy milyen kapcsolatról van szó, fontos, hogy megvizsgáld a körülötted lévő embereket, és megállapítsd, hogy mérgezően hatnak-e rád avagy sem. A családon belüli problémákat elég nehéz észrevenni, de Salvador Minuchin családterapeuta szerint egy egészséges hierarchiájú család képes kezelni a problémákat. Amikor a szülők és a gyerekek közti kapcsolat átesik a ló túloldalára vagy így vagy úgy, akkor a kialakult helyzet mindenki számára veszélyes.

1, A szülők nem működnek együtt csapatként

Vannak esetek mikor az egyik szülő nagyon szigorú, míg a másik nem annyira. A szülők között feszültség alakul ki, mert nem tudnak megegyezni a gyermek dolgaival kapcsolatban. Ennek tükrében a gyerekek bizony számtalan hiányosságot láthatnak a szülőkben és nevelésükben. Tökéletesen tudják, hogy ha olyan dolgot akarnak tenni, amihez engedély kell, akkor a kevésbé szigorú szülőhöz fordulnak.

- -

2, Az egyik szülő nincs jelen, a másik viszont a gyerekre támaszkodik

Ez akkor fordul elő, mikor a szülők nagyon keveset vannak együtt és kevés köztük a kommunikáció, mondhatni külön életet élnek. Például, az egyik szülő dolgozik, míg a másik teljes mértékben a gyermekre koncentrál. Egy idő után az a szülő, aki a gyerekkel van elkezdi őt lelki szemetesládának használni. Megosztja vele a csalódásait, sőt a titkait is. Elképzelhető, hogy dolgok is kiderülnek, melyek a másik szülőt is nagy mértékben érinti. Nincs kizárva, hogy a kirekesztett szülő ilyenkor olyan dolgokhoz nyúl, mint például a szeszes ital.

3, Az egyik szülő felelős, a másik áldozat

Ez akkor fordul elő, mikor csak az egyik szülő igazi diktátorrá válik, a másik pedig az áldozat szerepébe kerül. A gyerekek ilyenkor a gyenge szülőt társként látják. A domináns szülő viszont ilyenkor visszaélésszerűen zaklat, az alárendelt szülő pedig arra buzdíthatja a gyerekeket, hogy forduljanak az irányító ellen.

4, A gyermek kezében van az irányítás a szülők pedig áldozatok

A családi hierarchia teljesen összezavarodik mikor a szülők hatalmat adnak gyermekük kezébe, amit természetesen manipulálására fog használni. Ez akkor fordulhat elő, mikor a szülők betegségtől vagy valamilyen függőségtől szenvednek és képtelenek az irányításra. Ekkor a gyerekek kezébe kerül minden, akik azt hiszik bármit megtehetnek.

5, Szülők a gyerekek ellen

A szülők és a gyerekek közti harc nem annyira szokatlan jelenség, viszont nem is egészséges a rendszeres vita. Ennek legfőbb oka a generációk közti különbség. A szülők azt várják, hogy gyerekeik ugyanúgy vagy még jobban viselkedjenek, mint fiatalkorukban. A gyerekek pedig azt várják a szüleiktől, hogy jobban megértsék őket. A feszültség és a kommunikáció hiány végül ellehetetleníti a kettejük közti kapcsolatot.

6, Kirekesztett családtag

Sajnálatos módon majdnem minden családban van egy olyan személy, akit kirekesztenek vagy fekete báránynak érzi magát. Ez általában amiatt van, mert a család elsősorban egy személyre összpontosít és elfelejtenek a másik személyre odafigyelni. Ez addig fajulhat, míg az elhanyagolt fél megszakít minden kapcsolatot a családdal.

Nektek milyen a családi életetek?

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek