2022. november 29. kedd

26 dolog, amit nem illik egyetlen házibulin sem csinálni

- Advertisement -

A jó modor mutatja meg igazán milyen is vagy, sőt az határozza meg milyen kulturális szinten is állsz. Ha hiszed, ha nem az etikett fontos szerepet játszik a modern társadalomban. A szabályok betartása határozza meg az első benyomást, amelyet a beszélgetőpartnerére, új barátjára vagy potenciális munkáltatójára gyakorol. Az illem sokat árulhat el az emberről, a kulturális és az oktatási szinttől. Sokan azonban nem tudják, hogyan kell egy partin viselkedni. A mai cikkünket azért hoztuk létre, hogy mindenki megtudja, hogyan kell illedelmesen viselkedni egy olyan partin, amit nem ti szerveztek.

Hogy vegyél részt egy partin és mit vigyél magaddal?

Ezeket nem ajánlott csinálni:

- -

1, Ne hozz saját ételt. Előfordulhat, hogy az általad vitt saláta nem felel meg a menü többi részének, vagy az is lehet, hogy ugyanolyan, mint amilyet a házigazda csinált. Ez illetlen dolog, mert a vendégek összehasonlíthatják az ételeket.

2, Soha ne kérdezd meg, hogy ki lesz ott a partin. A házigazdák általában általános információkat szolgáltatnak azokról az emberekről, akik részt vesznek (rokonok, barátok vagy kollégák).

3, Ne hagyd figyelmen kívül a dresszkódot, főleg, ha a házigazda megkért rá. Ha meghívtak egy jelmezbálra, akkor vigyázz milyet választasz.

4, Ne menj oda a megadott idő előtt. Lehet, hogy a házigazda még nem áll készen a vendégek fogadására, és kényelmetlen helyzetbe hozod ezáltal. Az etikett szabályai előírják, hogy a vendégek 15 perc késéssel érkezhetnek az előírt időpont után. Viszont a 30 perc késés már illetlennek tekinthető.

5, Ne terheld túl a házigazdát ajándékokkal. Például igazi kihívás lehet egy váza megtalálása egy nagy virágcsokor számára. Sokkal jobb, ha csak megköszönöd a meghívást vagy maximum egy illatos szappant vagy gyertyát viszel ajándékba.

Hogyan viselkedj a házigazda otthonában?

Nos, illetlennek tekintik a következőket:

7, Ha kinyitod a hűtőt és úgy viselkedsz, mint aki otthon érzi magát.

8, Hozzáérni a házigazda kisbabájához a távollétükben engedély nélkül. Ha hallod, hogy a gyermek sír, inkább szólj a szülőknek.

9, Arra kérni az ünnepeltet, hogy bontsa ki mindenki előtt az ajándékait. Ez azért sem jó ötlet, mert lehet, hogy nem úgy reagálnak az ajándékra, mint ahogy gondolod, így kellemetlen helyzetbe hozod a vendégek előtt.

10, Mosogatni. Igazság szerint nem a vendégek feladata, hogy efféle dolgot csináljanak. Csak a házigazda legközelebbi rokonai vagy barátai segíthetnek ilyen csinálni. Persze illemből felteheted a kérdést, hogy segíthetsz-e.

11, Megváltoztatni a légkondi hőfokát. Ha fázol, vagy meleged van, akkor inkább szólj a házigazdának, hogy legyen kedves állítani rajta.

12, Gyerekekkel vitázni. Ha gyerekkel együtt érkezel a partira, nem célszerű velük veszekedni, mert rosszak. Egyszerűen csak kérd meg őket hogy fejezzék be.

13, Főzéssel kapcsolatos tippek és tanácsok adása a házigazdának.

14, Wifi jelszó elkérése.

15, Túl sokáig maradni a partin. Az etikett szabályai szerint illik, legkésőbb negyed 12-kor távozni a partiról, mert ne felejtsük el, hogy a házigazdáknak még időt kell fordítaniuk a takarításra.

Fürdőszobai etikett.

Elfogadhatatlannak tartják a következőket:

16, A házigazdák általában külön vendégtörülközőt akasztanak ki, hogy a vendégek abba tudják törölni a kezüket, így nem szabad csak úgy hűbelebalázs módjára rábökni egy kéztörlőre. Mielőtt elmész a mosdóba kérdezd meg melyikbe törölheted a kezed.

17, Kikeresni, hol van a WC papír. Ha azon kapod magad, hogy elfogyott a papír, udvariasan menj oda a házigazdához, és jelezd neki a problémát.

Hogyan kell viselkedni az asztalnál.

Az etikett szabályai ezektől óva intenek:

18, A házigazda előtt leülni az étkezőasztalhoz.

19, Tartózkodj az ételek összetevőinek kikotrásától. Például, ha a salátában van hagyma, de te nem szereted, inkább ne egyél belőle. Illetlenség kikotorni a tányér szélére.

20, Megkérni a házigazdát, hogy olyan dolgokat, élelmiszereket hozzon ki a konyhából, melyek nincsenek az asztalon. Például: só, bors…stb.

21, Felhívni mindenki figyelmét arra, hogy a tányér piszkos, vagy hajszál van benne. Ilyen helyzetben jobb, ha udvariasan és csendesen kérsz a házigazdától egy másik tányért, vagy evőeszközt.

22, Szalvéta helytelen használata. Ha az asztalnál ülsz, a szalvétát tedd a térdedre, majd mikor végeztél lehetőleg ne töröld bele az orrod.

23, A zsemlét vagy kenyeret késsel elvágni. Ha szeretnéd kisebb darabokban enni, akkor kézzel törd el.

24, Gyerek etetése felnőtteknek készített étellel. Gondolj csak bele, hogy milyen kellemetlen a házigazda, na meg a vendégek számára, ha áfonya öntetet köpköd ki a száján a gyereked és azt mondja, hogy ez undorító.

25, Étel megsózása anélkül, hogy belekóstoltál volna.

26, Elmondani, hogy milyen diétát követsz.

Te milyen dolgokat tartasz udvariatlannak?

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek