2022. szeptember 29. csütörtök

10 jele annak, hogy elkényeztetted a gyereked

- Advertisement -

Minden szülő arról álmodik, hogy tisztelettudó és felelősségteljes gyereket nevel, de ez persze nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, hiszen a kicsikhez rengeteg türelem kell. Ismerni kell azokat a határokat, amiket jó ha a gyerek nem lép át, hogy megmaradjon a kölcsönös tisztelet és a gyerek se veszítse el az önbizalmát.

Ha túl sok mindent engedsz meg a lányodnak, fiadnak akkor bizony elkényeztetheted. Ennek vannak jelei és tünetei, amik egyértelműen kiütköznek. Ha ezek bármelyikét vagy java részét érzékeled és látod a gyerekeden, akkor rossz hírünk van. Mostani posztunkban 10 jelet gyűjtöttünk össze, melyek segítenek beazonosítani, hogy egy gyerek el van-e kényeztetve vagy nincs.

1, Lehetséges, hogy udvarias lesz másokkal szemben, de neked nem fog megköszönni semmit.

- -

A gyerekek udvariasak lehetnek másokkal szemben, ami a jólneveltséget sugallja, viszont ha a családnak valamilyen oknál fogva nem mond köszönetet, annak egy oka lehet. Igazság szerint nem rosszindulatból, vagy szándékosan felejti el megköszönni az érte tett fáradozásokat, hanem magától értendőnek tartja, hogy a családtagok segítenek egymásnak.

Pszichológusok szerint az ilyen viselkedés problémákat okozhat az interperszonális kapcsolatokban, mivel nem tanulták meg megköszönni azokat a dolgokat, amiket a hozzájuk legközelebb állók tesznek értük.

2, Nem tudja kezelni az egyszerű házimunkát

A felelősségtudó szülő feladata az, hogy felelősségtudó gyereket neveljen. 3 éves korban, már hozzá lehet szoktatni őket a saját játékaik megtisztításához, 5 éves korukban a porszívózáshoz és 10 éves korukban már be lehet őket állítani, hogy gyümölcsöket és zöldségeket hámozzanak. Ne a szülő legyen az, aki a gyerek helyett megcsinálja a pakolást és azokat a munkákat, amiket neki kellene, különben visszafordíthatatlan következményei lesznek.

Statisztikák szerint a 3-12 éves korú gyermekek hetente kb. 3 órát foglalkoznak a házi feladatok írásával és legalább 14-et számítógépezéssel. Ha a gyerekek semmilyen háztartási munkát nem végeznek, hogyan fognak boldogulni a felnőttkorban?

3, Társaik igényit figyelmen kívül hagyja

Az elkényeztetett gyerekek még nem állnak készen arra, hogy szembesüljenek azzal a ténnyel, hogy nemcsak kapni kell, hanem adni is. Ha mások igényeit emiatt nem tudja figyelembe venni, akkor társaik érzéketlennek fogják őket tartani és nem akarnak majd velük barátkozni. Ez kényelmetlenné válik számukra, mert nem tudják mi a baj.

Ha a kortársai távol maradnak tőle, és az azonos korú gyerekekkel rendelkező baráti család folyamatosan kerüli a közös programokat, akkor ideje átgondolni, hogy ez mi miatt lehet.

4, Gyakran hisztizik, mikor nem kapja meg amit akar

Ne hagyd figyelmen kívül ezt a tünetet. A demonstrációs viselkedés az elkényeztetett gyermekek védjegye. Viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek még nem tudják, hogyan kell kifejezni az érzelmeiket és érzéseiket, ennek köszönhetően sírnak, ordítoznak, padlóra fekszenek és toporzékolnak. Ilyenkor együttérzésre és segítségre van szükségük.

Ha a gyermek már elmúlt 7 éves és továbbra is a fent leírtak szerint viselkedik, ám körültekintően választja meg annak pillanatát, hogy mikor csorogjon le az arcán a könnycsepp, akkor nagy valószínűséggel csak manipulál. Ha a veszekedés után a szülő kimerült, de a gyerek megkapta amit akar és ettől kivirul, mint egy rózsa, akkor a kapcsolatban valami nincs rendben.

5, Nem szereti azokat a tevékenységeket, amelyekben versenyezni kell

A pszichológusok egy idő után elérték, hogy a kiemelkedő teljesítményű gyermekeket meg kell jutalmazni. Viszont most úgy gondolják, hogy nem szabad ilyet csinálni. A gyerekeket inkább arra kell megtanítani, hogyan kezeljék a vesztes helyzeteket és hogyan álljanak utána méltósággal a társaik elé. El kell fogadniuk, hogy nem lehet mindig nyerni és a vesztés az élet velejárója.

Ha gyerek hozzászokik ahhoz, hogy a versenyen való részvételéért ajándékot kap, akkor nem a versenyzés iránti szeretete nő meg, hanem csak azért csinálj, hogy meglepetést kapjon. Az idő múlásával szembesül majd azzal, hogy nem lehet mindig győzni, ám már elkerüli a versenyt, főleg csapatban.

6, Tiszteletlenül beszél a szüleivel

Ha egy gyerek el van kényeztetve az nem az ő hibája, hanem a szülőké. Ők voltak azok, akik nem húzták meg a határokat, nem fektettek le egyértelmű szabályokat és nem adták meg a szükséges iránymutatásokat. Ennek eredményeként a szülőket nem fogják szülőként tisztelni, sőt azt fogják gondolni, hogy a családi hierarchiában betöltött pozíciójuk ugyanolyan, mint a szülőké. Ez pedig tiszteletlen viselkedést von maga után.

7, Furcsa mód alacsony az önértékelése és bizonytalan

Amy McCready gyereknevelési szakértő szerint, ha a szülő megoldja a gyerek helyett a problémákat és a gondokat, elgördít az útjából minden akadályt, akkor megfosztja őt a tapasztalatszerzéstől és a hibákból való tanulásból. Ezzel önbizalomhiány alakul ki, mert mikor belecsöppen a valóságba, és senki sem lesz ott, aki megoldja helyettük a gondokat, akkor elvesznek, s elkezdenek kételkedni saját képességeikben is.

8, Minden szabadidőt igényelnek

Egy elkényeztetett gyermek nagyban függ a szeretteitől és a családjától. Úgy érzi, ő a világegyetem középpontja, vagyis a boldogság forrása. Persze fontos az odafigyelés, de a gyereknek meg kell érteniük, hogy a szülőknek is megvannak a saját dolgaik és igényeik. Amikor a család élete a gyermek vágyai körül forog, abból tudod biztosan, hogy el van kényeztetve.

9, Gyakran vitázik a felnőttekkel

Teljesen normális, ha a szülők megvédik gyermekeiket akár még a hatóságtól is, viszont ha zárt ajtók mögött nem beszélik meg, hogy ezzel az egész helyzettel nincs minden rendben, akkor a tanárokat és más felnőtteket fognak hibáztatni a gyerek viselkedése miatt, mert biztos ők váltották ki. Ez nagyon nem jó! Sőt az elkényeztetett gyerekek még a szüleiket sem tisztelik, ebből kifolyólag nem is lehet elvárni, hogy másokhoz normálisan álljanak.

10, Gyakran panaszkodik, hogy unatkozik

Még egy egy éves gyerek is tudja, hogy foglalja le magát legalább 15 percre. 3 éves kortól a gyerekeknek képesnek kell lenniük arra, hogy órákon át elszórakoztassák magukat. Ha egy gyerek nem tud megbirkózni az unalommal, akkor a lelke mélyén még mindig arra vár, hogy foglalkozzanak vele. Ez rossz! Tanulmányok szerint minél több játékkal rendelkezik egy gyermek, annál nehezebb neki arra koncentrálni, így nem fejlődik annyira a kreatív gondolkodása.

Hasznosnak találtátok a cikkeket?

Legfrissebb hírek

Kapcsolódó hírek